Afbeelding
Visit Haarlem

Antonius Gemeenschap biedt dagelijks stukje bezinning in 40 Dagentijd

Religie

HAARLEM Vanaf Aswoensdag, 17 februari, tot 29 maart, het begin van de ‘Goede Week, is er iedere dag vanaf 12.30 uur een bijeenkomst in de Groenmarktkerk waarbij een maatschappelijk relevant onderwerp aan bod komt. De bijeenkomsten, die georganiseerd worden door de Antonius Gemeenschap, zorgen voor een dagelijks stukje bezinning in de 40 Dagentijd. “Op deze manier hopen we net als Antonius van Padua een klein steentje te kunnen bijdragen aan een betere en mooiere wereld”, aldus de gemeenschap

De Antonius Gemeenschap is vernoemd naar de Heilige Antonius van Padua, een Franciscaanse broeder die bekend stond om zijn scherpe woorden en grote maatschappelijke betrokkenheid. Een van de zaken waar hij veel bekendheid mee kreeg waren zijn preken tijdens de vastentijd in 1231 in het Italiaanse Padua. Alle 40 dagen preekte hij voor de bewoners in de stad, waarbij hij de mensen opriep om beter voor elkaar te zorgen en naar elkaar om te kijken. Zijn preken waren zo vurig dat het ook daadwerkelijk voor veranderingen zorgde. Zo werden er bijvoorbeeld schulden kwijtgescholden van arme mensen die echt niet in staat waren deze af te lossen en daarom gevangen werden gehouden. Deze werden vrijgelaten en konden met een schone lei het leven weer oppakken. 

Geïnspireerd door de dagelijkse preken van Antonius van Padua, houdt de Antonius Gemeenschap dit jaar voor de tweede keer op alle 40 dagen van de vastentijd vanaf 12.30 uur een eenvoudige dienst in de Groenmarktkerk. Voorgangers met diverse achtergronden spreken in deze zeer toegankelijke bijeenkomsten over maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals corruptie, racisme, ongelijkheid, vrede, onrecht, geaardheid en eenzaamheid. Er wordt enkele malen afgeweken van de starttijd. Op zondag start de dienst om 10.30 uur en op 20 februari en 20 maart om 16.00 uur.

Iedereen is welkom om deze momenten van Bezinning bij de wonen. In verband met de huidige coronamaatregelen zijn maximaal dertig bezoekers in de kerk toegestaan. Bij het betreden van de kerk staat handgel klaar en iedereen wordt gevraagd minimaal 1,5 meter afstand te houden. Kijk voor meer informatie op www.antonius-gemeenschap.nl.

advertentie
advertentie