Afbeelding
Eigen Foto

Wake in Grote of St. Bavokerk op Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie

Religie

HAARLEM In de Grote of St. Bavokerk wordt dinsdag 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT), een bijzondere viering gehouden. Voorgangers zijn Frans Bossink, geestelijk verzorger en bestuurslid van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores en stadsdominee Tom de Haan. 

Dit jaar sluit de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem voor het eerst aan in de rij van tientallen steden in vooral Europa en Zuid-Amerika waar een IDAHOT wake gehouden wordt. Een jaar of tien geleden werden in Italië voor het eerst vieringen georganiseerd waarin wordt stilgestaan bij alle vormen van geweld jegens LHBTI-personen in de samenleving en in het bijzonder in kerken en andere geloofsgemeenschappen. In de liturgie van de viering wordt een vorm gezocht om eerlijk onder ogen te komen hoe de kerk zélf mensen heeft uitgesloten en dat nog steeds doet. Centraal staan twee getuigenissen van mensen die dit hebben ervaren.  

Pas in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit als ziekte uit de ‘International Classification of Diseases’. IDAHOBIT, vaak nog IDAHOT genoemd, is een dag met een verzameling aan activiteiten en programma’s die gewone mensen aanspreekt over angst voor en geweld tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender personen. Want met de beslissing van de WHO is de afkeer van mensen jegens LHBTI-personen nog niet verdwenen.  

De wake duurt van 20.00 tot 20.5 uur, de deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend. 

advertentie