Philip Kruijer met in zijn handen de dummy.
Philip Kruijer met in zijn handen de dummy. "In het boek staan de mensen op de achtergrond centraal." Trudy Witteman

Vijfhuizenaar maakt boek over Monument MH17

Uitderegio

VIJFHUIZEN Zijn betrokkenheid met het Nationaal Monument MH17 is zó groot dat Vijfhuizenaar Philip Kruijer begonnen is met het maken van een gedenkboek over het monument dat voor veel nabestaanden zo heel belangrijk is. Kruijer gaat het boek in eigen beheer uitgeven.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Het gedenkboek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014: nabestaanden, betrokkenen, vrijwilligers, omwonenden en gemeenten, (luchtvaart)bedrijven, ondernemingen of instanties. Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer heeft zich bereid verklaard het voorwoord te schrijven.

[GROEIENDE HERINNERING] Philip Kruijer (1943) heeft zijn boek de naam 'Groeiende herinnering' gegeven. Hij koos voor deze titel omdat in zijn ogen het monument en alles er omheen een voortdurend proces van groei ondergaat. De bomen groeien en komen tot wasdom, net zoals ook de herinneringen groeien en steeds intenser worden.

Het zijn juist de mensen op de achtergrond die ik middels het boek een podium wil geven. In het boek staan 'die anderen' centraal: de talloze mensen, waaronder vele vrijwilligers, die bijna dagelijks hun betrokkenheid tonen bij het monument in Park Vijfhuizen. "Niet degenen waarvan namen en gezichten via hun aanwezigheid in de media genoegzaam bekend zijn", legt Philip Kruijer uit. "Het zijn juist de mensen op de achtergrond die ik middels het boek een podium wil geven. Nabestaanden en vrijwilligers vertellen wat het bijzondere monument ook nu nog – vijf jaar na dato - voor hen betekent." Kruijer heeft inmiddels een aantal uiterst bewogen gesprekken gevoerd. "Voor nabestaanden was het interview soms een zeer emotionele terugblik op de dramatische gebeurtenis die hun leven voorgoed een andere wending gaf. Ik was sterk onder de indruk van hun relaas. Het was prachtig te ervaren hoe mensen mij in hun nog immer gebroken leven toelieten."

[FOTOBOEK] Schrijven en fotograferen is Kruijer niet vreemd. Hij is onder andere ruim dertig jaar redacteur en hoofdredacteur geweest van verschillende vak- en publieksbladen op gebied van fotografie. Na zijn pensionering legde hij in een prachtig fotoboek de komst en het vertrek vast van asielzoekers in de tijdelijke opvanglocatie bij Vijfhuizen. Vanwege dat boek werd hem gevraagd de realisatie van het Nationaal Monument MH17 in foto's vast te leggen.

Philip Kruijer gaat uit van een boek van honderd pagina's. Vol beeldende teksten en sprekende beelden. Om een inkijkje te geven heeft hij een dummy van 16 pagina's laten maken met daarin foto's en de eerste interviews. Het drukken van 500 exemplaren kost een kleine 5.000 euro. Kruijer: "Ik heb dat geld niet liggen en hoop dat bedrijven en particulieren mij met een donatie willen helpen zodat het licht op groen kan." Wie een bijdrage aan de realisatie van het boek wil leveren kan dit kenbaar maken middels een email aan philipkruijer@planet.nl.

Frans Witteman

advertentie