De bekendmaking werd gevierd met vuurwerk.
De bekendmaking werd gevierd met vuurwerk. Roy Beusker Fotografie

PostcodeKanjer zorgt voor massahysterie in Nieuw-Vennep

Uitderegio

NIEUW-VENNEP Op het stampvolle Harmonieplein in het centrum van Nieuw-Vennep hield Gaston Starreveld er zaterdagmiddag anderhalf uur lang de spanning in over de grootte van de geldprijs van de PostcodeKanjer. Op 1 januari werd bekend dat de grootste prijs van het jaar, 54,7 miljoen, in Nieuw-Vennep is gevallen. De helft van het bedrag, 27,35 miljoen werd verdeeld onder postcode 2151 BZ, waardoor negen winnaars in één klap multimiljonair werden. Het overige bedrag werd zaterdag verdeeld onder alle meespelende inwoners op de postcodecijfers (2151), tijdens een groots PostcodeKanjerfeest. Het zorgde de afgelopen dagen voor veel speculaties en massahysterie in het het 'kleine' polderdorp, want hoeveel zouden ze krijgen?

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Als zoiets unieks in het dorp gebeurt, wil ik dat meebeleven en daar toch even bij zijn.

[BEKENDMAKING] Na interviews onder het publiek, een optreden op het podium met het koor Droger Kan Niet met een uitvoering van het Venneper Volkslied met onder andere voormalig dorpsagent Ben Haspels en een swingend optreden van de populaire zanger Nielson, kwam Gaston met een tussenstand. Die kwam neer op een bedrag per lot van € 2.549 bruto (na belastingaftrek € 1.781 netto). Dat zou betekenen dat er onder 6.100 huishouden zo'n 10.700 loten gekocht zouden zijn). Maar Gaston kwam daar wat later op terug en onder luid gejuich en het afsteken van vuurwerk kwam hij met een definitief bedrag: € 5.832 per Kanjerlot (zo'n € 4.000 netto na belastingaftrek). Dat kwam dus neer op een totaal van 4.690 loten. Daarna volgde voor de enthousiaste Vennepers als sluitstuk een spetterend optreden van Ruth Jacott.

[HARMONIEPLEIN] Het Harmonieplein in de Nieuwe Kom zal in haar bestaansperiode nooit zoveel bezoekers gehad hebben en voorlopig ook nooit meer zoveel krijgen. Het was er echt stampvol omdat er niet alleen veel nieuwsgierige lotenbezitters naar het dorpsplein met de Harmoniekoepel gekomen waren, er waren ook veel dorpsbewoners gewoon voor de gezelligheid naartoe gekomen. Bezoeker Karin gaf aan wel een lot te hebben, maar dat was dan niet een lot van de Postcode: "Maar als zoiets unieks in het dorp gebeurt, wil ik dat meebeleven en daar toch even bij zijn!" Een andere bezoeker met de postcode 2152 zei dat hij het zijn winnende dorpsgenoten wel gunde: "Ik heb dus geen 2151-lot maar ben hier voor de gezelligheid. Mijn vrouw is vorig jaar gestorven, maar ik heb een mooi huis en een goed leven." Met een glimlach vertelde hij toch iets van de Postcodeloterij gewonnen te hebben: "Ja, sokken met een keuze uit 4 paar. Humor toch!" Een pleinbezoekster met postcode 2152 vond dat het hele Postcodecircus wel iets magisch had: "Door die PostcodeKanjer ontstond hier een soort massahysterie. Overal werd aldoor over de prijshoogte gesproken. Het is allemaal echt leuk voor het dorp maar er ontstaat ook jaloezie." Ondertussen had Gaston aangegeven dat er bij de Postcodeloterij door het aantal van 4690 gekochte loten nog nooit zoveel prijswinnaars geweest waren: "Dat heeft wel consequenties voor het eindbedrag, maar die € 27,35 miljoen is wel voor jullie!"

De bekendmaking zorgde voor veel gejuich (tekst gaat verder onder video): 

[HONDENCENTRUM] "Mijn grote ideaal is het oprichten van een hondencentrum met alles erop en eraan. Opvang, voedsel en medische verzorging. Dat zou met de eerste winstvoorspellingen dichtbij realisatie hebben kunnen komen. Ik heb 2 loten en kon daardoor bijna niet meer slapen. In de aanloop naar een eventuele grote prijs bleek ik wel ineens veel vrienden te hebben." De man van een bevriend echtpaar van Wilma Klinkhamer merkte na de uitslag snedig op dat het misschien met €11.664,- voor haar 2 loten nog wel kon: "Maar dan alleen voor heel kleine hondjes." Ook Theo Deken won dat bedrag met 2 loten: "Dat geld ga ik besteden aan middelen voor mijn lichamelijk gehandicapte vrouw om makkelijker ons huis in en uit te gaan." Winnares Astrid had 1 lot: "Eigenlijk al vanaf het begin van de Postcodeloterij. Dat lot is meeverhuisd van Lisse via Bennebroek naar Nieuw Vennep. Ik vind het ook mooi voor die goede doelen. Dat geld kan ik eigenlijk best goed gebruiken voor een nieuw bed, dat zal nu leuk zijn. En mooi dat de Postcodeloterij zulke leuke feestjes geeft." De Ierse Theresa Langan doet met haar man Cyril al mee sinds zij in 1985 in Nieuw Vennep kwamen wonen: "Wij gaan in februari naar Mexico voor een huwelijksfeest van een neef. Dit geld zal daar dus wel opgaan aan tequila en Irish Coffee."

Met die € 5.832 mogen wij niet mopperen, want alles wat we nu zomaar krijgen is meegenomen.

[VLINDERFLATS] Het echtpaar Tol / Hillegers kan vanuit hun woonkamer de Vlinderflats zien waarvan een aantal bejaarde bewoners dankzij de PostcodeKanjer miljonair geworden is. Miljonair door hun deel van die 27,35 miljoen van het totaal van 54,7 miljoen euro's van de Nieuwjaarstrekking. Tobias Tol: "We wonen hier pas sinds juli en zijn blij dat wij ons lidmaatschap van de Postcodeloterij van ons oude naar ons nieuwe adres hier hebben laten overzetten. We hebben dus een geldig lot en zijn blij dat wij daarmee € 5.832 gewonnen hebben. Maar omdat wij zo heel dichtbij die echte winnaars wonen, voelt het voor ons toch een beetje dubbel. Zo dichtbij en toch net niet de hoofdprijs!" Een paar jaar geleden maakte hij nog deel uit van het eerste elftal van hockeyclub de Kikkers waarmee hij drie promoties meemaakte. Daarom trekt hij nu glimlachend een soort vergelijking: ''Het voelt een beetje of je promotie misloopt door een onverwacht tegendoelpunt in de laatste minuut van de beslissende wedstrijd." Dat er kans op een echte prijs was werd hem vooraf al door kennissen, vrienden en familie flink duidelijk gemaakt: "Wij waren Nieuwjaar vieren op een vakantieadres in Zuid Limburg. Toen dus die vrachtwagen van de Postcodeloterij op de bushalte bij de Westerkim neerstreek en er nabij de vlinderflats bouwketen neergezet werden, kregen wij voortdurend informatie doorgestuurd. Die Postcodekanjervrachtwagen met 54,7 miljoen euro erop stond dus lange tijd nota bene pal voor ons huis. Dan ga je toch hopen op een heel mooie prijs. Die zou net na zo'n verhuizing echt welkom geweest zijn. Met die € 5.832 mogen wij niet mopperen, want alles wat we nu zomaar krijgen is meegenomen. Maar het was aanvankelijk wel heel spannend."

Frans Tol

Veel Nieuw-Vennepers waren naar het centrum gekomen.
Veel blije winnaars.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie