
Ad Timmers
Haarlem heeft ondanks coronacrisis meeste vertragingen op de weg
HAARLEM De COVID-19-pandemie zorgde niet alleen voor een negatief reisadvies, 1,5 meter afstand, de mondkapjesplicht en de sluiting van niet-essentiële winkels, maar ook voor veel minder verkeer op wegen over de hele wereld. Ook in Nederland werd het sinds maart 2020 een stuk rustiger op de weg, iets wat we nog niet eerder hadden gezien. De COVID-19-maatregelen zorgden ervoor dat er nauwelijks files waren en dat vooral in de spitsuren de extra reistijd afnam. in Haarlem was dat een daling van 22 procent vergeleken met 2019.
Toch staat Haarlem op nummer één in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. Dit betekent dat hier de meeste vertragingen op de weg waren in 2020. Haarlem neemt het stokje over van Leiden in deze lijst en wordt gevolgd door Den Haag, Nijmegen en Leiden.
Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Haarlem een kwart langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit betekent dat automobilisten bijna 8 minuten langer deden over een rit van een half uur. Vergeleken met 2019 is dat een daling van 7 procent. In de spits was de extra reistijd bijna elf minuten bij een rit van een half uur. Gemiddeld stonden automobilisten in Haarlem vorig jaar 80 uur (3 dagen en 8 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, bijna een dag (23 uur) minder dan in 2019.
DRUKSTE DAG Voor de coronacrisis stond de automobilist in Haarlem het langst in de file op dinsdag 21 januari. Een autorit van een half uur duurde op die dag bijna 17 minuten langer. De reden hiervoor was een technische storing en een spoedreparatie in de Velsertunnel. Verschillende wegen, zoals de A208 van Haarlem naar Velsen, stonden deze dag muurvast. Tijdens de coronacrisis was vrijdag 31 juli de drukste dag, met een extra reistijd van bijna 16 minuten op een autorit van een half uur. Door de tropische temperaturen stonden er die dag lange files naar Zandvoort en Bloemendaal aan Zee.
De rustigste dag voor COVID-19 was zondag 9 februari. Op die dag kregen weggebruikers het advies om niet de weg op te gaan vanwege storm Ciara. De meest rustige dagen tijdens COVID-19 waren 29 maart en 27 december. 29 maart was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd. Er werd dringend verzocht om thuis te blijven. Ook op de zondag na kerst, 27 december, was het extra rustig op de weg.
LANDELIJK De gemiddelde extra reistijd in de Nederlandse steden is met 17 procent gedaald ten opzichte van 2019. Leiden, Amsterdam en Utrecht zagen de grootste daling in de extra reistijd (een daling van 30, 31 en 32 procent). In de spits was de afname van de extra reistijd zelfs nog groter (een daling van 39, 43 en 47 procent). In Apeldoorn en Almere was de gemiddelde extra reistijd hetzelfde als in 2019.
Gijs Peters, traffic expert bij TomTom: “Vorig jaar kondigden we aan dat zowel de wereldwijde als de Nederlandse gemiddelde extra reistijd in 2019 voor de negende Traffic Index op rij waren gestegen. In 2020 zagen we een heel ander beeld. Lockdowns en gesloten grenzen veranderde het reisgedrag van mensen heel snel.”
De experts van TomTom verwachten echter niet dat ook dit jaar de wegen zo rustig blijven, tenzij er een gezamenlijke en bewuste verandering in het reisgedrag plaatsvindt, ondersteund door beleidsmakers en, nog belangrijker, werkgevers. Een einde aan de spits is mogelijk door middel van flexibele werktijden, thuiswerken en een slimme aanpak waarbij verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen. Dit is cruciaal om te voorkomen dat we weer teruggaan naar drukke piekperiodes of nog slechtere verkeers- en milieuomstandigheden dan vóór 2020 het geval was. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat de overheid de bestaande infrastructuur niet voortdurend hoeft uit te breiden, waardoor miljarden euro’s worden bespaard.
Peters vervolgt: “Hoewel de vertragingen in het verkeer in Nederland in 2020 zijn afgenomen, zal dit geen trend worden. We zullen zien dat het verkeer weer drukker wordt als mensen weer naar kantoor gaan en teruggaan naar oude routines. Misschien wordt het zelfs nog drukker, omdat mensen minder snel gaan carpoolen of liever niet de trein pakken uit angst voor het virus. Daarom is het nu tijd dat Nederlandse stadsplanners, beleidsmakers, werkgevers en automobilisten de balans opmaken van wat ze gaan doen om de wegen ook in de toekomst minder druk te houden. De coronacrisis is een kruispunt en de richting die we vandaag inslaan zal de wereld van morgen bepalen. We kunnen ofwel collectief besluiten om terug te gaan naar hoe het was of we kunnen een nieuwe weg inslaan naar een veiligere wereld zonder files en emissies.”