Afbeelding
Ad Timmers

Overveen heeft fijnste treinstation van Nederland, station Haarlem derde van Noord-Holland

Verkeer en vervoer

OVERVEEN De ongeveer vierhonderd treinstations in ons land worden steeds beter beoordeeld door treinreizigers. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021 van NS en ProRail. Het Noord-Hollandse Overveen is het fijnste station van Nederland, Rotterdam Zuid is het slechtste.

Reizigers krijgen van NS en ProRail jaarlijks de vraag om de voorzieningen op hun station te beoordelen. “Dat doen we voor intern gebruik om uit te vinden wat er beter kan of moet”, vertelt NS-woordvoerder Oscar van Elferen. Een rapportcijfer wordt eveneens gevraagd. “Die score vinden we leuk om te delen.”

Bijna 80.000 reizigers werden deze keer gepeild, waarbij minimaal honderd beoordelingen nodig waren om een station de ranglijst te laten halen. Overveen, Driebergen-Zeist, Valkenburg en Rotterdam Centraal zijn dit jaar de beste stations. Overveen wordt met een 8,2 beloond. “Het monumentale stationsgebouw heeft een schilderachtige ligging verdiept tussen de bossen en wordt veel gebruikt door wandelaars die door de duinen naar het strand kunnen lopen”, schrijft de NS over station Overveen.  

Op dit moment rijden er overigens geen treinen vanaf station Overveen vanwege werkzaamheden aan het spoor. ProRail is bezig het perron op te hogen naar de nieuwe Europese standaard. Zo moet het makkelijker worden om in en uit de trein te stappen. Er worden bussen ingezet om de reizigers te vervoeren. 

De andere best beoordeelde stations in de provincie Noord-Holland liggen ook allemaal in de regio Haarlem. Op tweede regionale plek staat station Santpoort-Zuid (gemeente Velsen), met een gemiddelde beoordeling van een 7,9. Station Haarlem staat op de derde plek met een 7,7.  

Afbeelding
Afbeelding
advertentie