De Alphen Express.
De Alphen Express. Yinka Jan Sojinu

Haarlem voor even weer ‘Internationaal’ station, ‘Alpen Express’ doet Haarlem aan

Verkeer en vervoer

HAARLEM Na een lange tijd van restricties, trokken er in de afgelopen weken weer heel wat wintersporters richting de skigebieden. Veel mensen gaan met de auto op wintersport, maar er zijn ook mensen die voor het gemak van de trein kiezen. Geen stress onderweg, maar heerlijk genieten van het landschap. De afgelopen weken verschenen er op station Haarlem ook vier opvallende ‘Alpen Express’ treinen. 

Deze sinds zes jaar rijdende nachttreinen zorgden er de afgelopen weken voor dat Haarlem voor heel even weer een echt internationaal station was. In het verleden was er heel wat internationaal spoorverkeer van en naar het Haarlemse. Tot aan 1998 kon er vanaf Haarlem rechtstreeks per trein naar onder andere Antwerpen, Brussel, Luik, Luxemburg en zelfs Parijs gereisd worden.

De in opdracht van Railexperts, BTS en Treinreiswinkel rijdende Alpen Express begint haar reis op Den Haag HS, en rijdt hierna vanaf Leiden en Haarlem verder naar Amsterdam, Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven, om vervolgens nabij Venlo de Duitse grens te passeren. Ongeveer 14 uur later komt de uit vijftien slaap- en één barwagon bestaande trein dan via de Oostenrijkse grensplaats Kufstein, het station van Wörgl binnen om aldaar in tweeën gesplitst te worden. 

De beide Alpen Expressen rijden vervolgens verder naar de eindbestemmingen Bludenz en Bischofshofen, waarbij er onderweg nog zeven respectievelijk negen, hoofdzakelijk in Tirol gelegen, skibestemmingen worden aangedaan. 

Vrijdagavond 4 maart vertrekt alweer de laatste Alpen Express van dit seizoen, waarna deze in de daaropvolgende avond -nacht, weer naar Haarlem zal terugkeren.

Yinka Jan Sojinu

Afbeelding
Afbeelding
advertentie