Wethouder Robbert Berkhout met het eerste 30-km-bord dat werd geplaatst in de Van Riebeecklaan.
Wethouder Robbert Berkhout met het eerste 30-km-bord dat werd geplaatst in de Van Riebeecklaan. Eigen Foto

Eerste Haarlemse straat van 50 naar 30 kilometer per uur

Verkeer en vervoer

HAARLEM De gemeente Haarlem pakt in een flink aantal straten de maximumsnelheid aan. Maandag trapte wethouder Robbert Berkhout af met het plaatsen van het eerste 30 km-bord in de Van Riebeecklaan.

In 53 straten in Haarlem is de maximumsnelheid sinds maandag verlaagd. Door de snelheid voor auto’s omlaag te brengen van 50 naar 30 km per uur wordt het veiliger en ontstaat er meer ruimte voor de fiets. Dit voorjaar komt de gemeente met een plan hoe in nog meer straten in de stad 30 km per uur de norm kan worden. Wethouder Berkhout laat weten: “30 km per uur wordt de norm. We maken een plan hoe we dit in de hele stad gaan invoeren en beginnen meteen waar dat kan. Daarom gaat de snelheid nu al omlaag in 53 straten in de Planetenwijk, de Bomenbuurt, Delftwijk en de Krim.’.

Het is de bedoeling dat Haarlem, ondanks de toenemende groei, bereikbaar, veilig en leefbaar blijft. In het afgelopen jaar vastgestelde mobiliteitsbeleid is daarom onder andere besloten tot het creëren van meer ruimte voor de fiets. Door de snelheid voor auto’s omlaag te brengen wordt het veiliger en ontstaat deze ruimte. In het ook nieuw vastgestelde verkeersveiligheidsbeleid is veel aandacht voor de veiligheid voor fietsers en voetgangers. De invoering van 30 km/u in de hele stad is hier daarom ook in opgenomen. Een lijst met alle straten waar 30 km/uur maandag ingevoerd is, is HIER te vinden. 

De maximum snelheid wijzigen is vaak niet mogelijk zonder ingrepen in de inrichting van een weg. Dat kost veel tijd en geld. Hoe en wanneer 30 km/u wordt ingevoerd in de straten van de rest van de stad wordt later dit jaar uitgewerkt in een plan van aanpak. In het plan zitten enkele uitzonderingen zoals hoofdroutes voor de auto en het OV.

advertentie
advertentie