De Catharijnebrug wordt besproeid met Spaarnewater.
De Catharijnebrug wordt besproeid met Spaarnewater. Eigen Foto

Gemeente besproeit Haarlemse bruggen om uitzetting te voorkomen bij warm weer

Verkeer en vervoer

HAARLEM De temperaturen stijgen. Niet alleen mens en dier hebben het warm, ook een aantal beweegbare bruggen in Haarlem hebben last van de warmte. Bij hoge temperaturen kan het voorkomen dat bruggen niet meer opengaan. Daarom besproeit de gemeente Haarlem de bruggen met Spaarnewater.

Door de bruggen te koelen met water, wordt het uitzetten van de beweegbare bruggen vertraagd. De warmte-energie gaat zo in de verdamping van het water zitten en niet in de brug. Een beetje uitzetten kan overigens wel. Daar is bij de bouw wel rekening mee gehouden. Voor het zover is, wordt de koelinstallatie aangezet of gaat de waterslang erop. Zo blijft de brug langer werken.

Na langere tijd van verhitting kunnen de bruggen zo uitzetten dat ze niet meer open kunnen. Voor die tijd start de gemeente met koelen. De bruggen worden vanaf 22 graden in de gaten gehouden. Bij zeer hoge temperaturen (rond de 32 graden) kan het zijn dat zelfs tot ver in de avond blijven gekoeld wordt, om de warmte zoveel mogelijk uit de brug te houden en verdere uitzetting te voorkomen.

De Waarderbrug, Catharijnebrug, Buitenrustbruggen en Schouwbroekerbrug hebben speciale sensoren die de uitzetting van de brug monitoren. Als deze bruggen te warm worden, kunnen ze direct gekoeld worden.

Het is voor Haarlem  en omstreken belangrijk dat de beweegbare bruggen blijven werken om bevoorrading van aan het water gelegen bedrijven te kunnen garanderen. Zowel voor de beroeps- als pleziervaart. Haarlem maakt ook onderdeel uit van de Staande Mast Route.

Een natte brug zorgt voor een glad wegdek. Wees dus extra voorzichtig op de brug, vooral als u op de fiets bent.

advertentie
advertentie