Peter Versteege op zijn laatste werkdag
Peter Versteege op zijn laatste werkdag wijnand burger

Zandvoort weer icoon armer, Peter Versteege stopt met winkel

Winkels

ZANDVOORT Zandvoort is weer een nostalgische winkeltje armer. Een winkel met stellingen en laatjes, waar je alles voor het opknappen van je huis kan kopen, zoals verf in 100.000 kleuren, (tuin)gereedschap, sleutels, sloten, scharnieren en noem maar op. Maar aan alles komt een eind. Peter Versteege heeft op 1 april zijn winkel gesloten. Ditmaal is het geen 1 april grap, want als iemand goed was in het bedenken van 1 april grappen dan was het Peter Versteege wel. Zo liet hij als 1 april grap bijvoorbeeld weten een grote bouwmarkt te laten bouwen, toen het garagebedrijf naast hem gesloopt was. Of hij liet weten een wereldreis te gaan maken, terwijl zijn zoon het bedrijf overnam.

Het bedrijf heeft 128 jaar bestaan en werd in 1893 door zijn grootvader opgericht. “Het was eerst een smederij en van daaruit ging hij ijzerwaren verkopen,” zegt Versteege. “Die handel werd steeds uitgebreider en in 1909 bouwde hij het huidige pand waar hij zijn bedrijf kon uitoefenen en wonen. De zaak werd later door mijn vader en mijn oom overgenomen. Ik werkte toen ik jong was al als zaterdaghulp bij mijn vader, maar toen ik 17 was en een beroep moest kiezen, ben ik eerst nog op een coaster gaan varen. Na enige instructies stond ik direct al aan het roer en omdat de zee nogal wild was, begreep ik al gauw dat het zeemansleven niets voor mij was.”

Samen met zijn inmiddels overleden broer Hans heeft hij toen de winkel van zijn vader overgenomen. “We hadden het best druk. Er waren nog geen bouwmarkten en onze collega’s van IJzerhandel Zandvoort waren er ook nog niet. We verkochten aan aannemers, maar ook aan mensen die wat aan hun huis wilden doen. We hadden toen al een uitgebreid assortiment als dat van een bouwmarkt.”

In Zandvoort hoor je er pas echt bij als je een bijnaam hebt. “Toevallig verkocht mijn vader Piet metalen lipjes voor de reparatie van klompen en ladders. Zodoende werd hij al gauw Piet de Lip genoemd. Zo kreeg ons bedrijf twee bedrijfsnamen: Versteege’s IJzerhandel, maar in de volksmond heet het gewoon De Lip.”

Voorlopig is Versteege nog bezig zijn magazijnen te ontmantelen en dat gaat nog een tijdje duren. Maar hij gaat leuke dingen doen met zijn vijf kleinkinderen. Het winkeltje laat hij nog een poosje in takt. Het kan een leuk item worden bij de rondwandelingen door de oude dorpskern van het Zandvoorts Museum.

Door Wijnand Burger

advertentie