Bakkerij Van Vessem.
Bakkerij Van Vessem. Eigen Foto

Haarlemse Bakkerij Van Vessem in finale van Koning Willem I Prijs

Winkels

HAARLEM Bakkerij Van Vessem uit Haarlem is een van de finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie Midden- en Kleinbedrijf. De andere finalisten zijn Kabelproducent FibreMax uit Joure en de in lijm- en oppervlaktetechniek gespecialiseerde Maan Group uit Raalte. 

Het bestuur van de prijs, bestaande uit prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven met als erevoorzitter koningin Máxima, maakte de keuze uit een indrukwekkend aantal bedrijven die zich de afgelopen maanden hebben aangemeld voor de prestigieuze ondernemingsprijs. De komende weken bepaalt het bestuur wie zich winnaar mag noemen.

Op 23 mei vindt in Groningen de grote finale plaats waarbij de winnaars in de categorie Grootbedrijf, MKB en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap hun prijs overhandigd krijgen. De finalisten werden op 11 mei verrast door een delegatie van de Koning Willem I Stichting bestaande uit bestuurslid en juryvoorzitter Martin van Pernis en directeur Romy Blankenspoor.

De Koning Willem I Prijzen zijn de meest prestigieuze ondernemingsprijzen van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, MKB-bedrijf en een bedrijf dat focust op Duurzaam Ondernemerschap.

De drie finalisten zijn stuk voor stuk parels van het Nederlandse MKB, aldus de jury. Juryvoorzitter Martin van Pernis zegt dat de jury de afgelopen weken een aantal indrukwekkende inzendingen heeft gezien. “Wat een durf en daadkracht hebben we gezien in het ondernemerschap in ons land.” 

Bakkerij Van Vessem uit Haarlem is een bijzondere bakkerij met zeventien winkels in Noord-Holland. De bakkerij werd in 1907 opgericht en wordt geleid door Jos Huijbregts, Het bedrijf is CO2 neutraal en heeft als ambachtelijke bakker een maatschappelijke jaarrekening. Van Vessem pakt zijn maatschappelijke verantwoording in de volle breedte, met zijn personeelsbeleid, het gebruik van grondstoffen en energie en zijn winkels zijn ontmoetingsplekken in de buurt.

Het bedrijf biedt maximale transparantie over de gehele keten, van de boer, de molenaar, de transporteur en de bakker zelf. Van Vessem werkt daarmee met True Pricing voor zijn puur Hollandsch Brood. Zo stelt hij de consument in staat om onderscheid te maken tussen ‘appels en peren’ oftewel verschillende soorten brood.

De CO2 uitstoot kon worden teruggebracht door de warmteterugwinning, de inzet van zonnepanelen en de vervanging door de gasbranders in de ovens door elektrische ‘branders’.

advertentie