Afbeelding
Ad Timmers

Bedrijfspand Van Duyvenbode tegen de vlakte

Wonen

HAARLEM Het oude bedrijfspand van Van Duyvenbode aan de Gonnetstraat is verleden tijd. Het pand werd vorige week afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. 

De Gonnetbuurt is eind 17e eeuw ontstaan, tegelijk met de opkomst van de lakenindustrie en verfhandel in garen. Tegenwoordig is daar niet veel meer van te zien. De industriële geschiedenis is alleen nog terug te zien in het rood bakstenen HAL-gebouw. De Gonnetstraat is een vergeten stukje binnenstad dat door toevoeging van wonen en kleinschalige werkgelegenheid een waardevolle toevoeging van het centrum kan worden. Het pand van Van Duyvenbode stamt van een veel later datum. Het werd in 1938 en 1939 gebouwd in opdracht van M.J. Ketel voor zijn bedrijf Ketel-Storkhaard N.V. Luchttechniek, dat apparaten maakte op het gebied van luchtbehandeling en -verwarming. In de jaren zeventig trok meubelzaak Van Duyvenbode in het pand.

In 2017 maakte de HBB Groep een ontwerp voor ongeveer honderd woningen in de Gonnetstraat met onder andere werkplekken, ateliers, horeca en kleinschalige winkels. Hiervan is 15 procent bestemd voor sociale huur en 15 procent voor sociale koop. Er komen ook duurdere woningen en appartementen. De panden worden opgeleverd zonder gasaanlsluiting. 

Dopper gaat het monumentale HAL-gebouw renoveren, grotendeels voor eigen gebruik. Daarachter komen twee nieuwe woonpanden op het terrein. Deze krijgen twee torens van 27 en 33 meter hoog. Dat zijn zeven en negen verdiepingen.Bovenop de panden komen groen ingerichte daktuinen. Onder Gonnetstraat 26 komt een ondergrondse parkeergarage. 

Het Van Duyvenbodegebouw op Gonnetstraat 22 is reeds gesloopt. Het nieuwe pand wordt in dezelfde vorm opnieuw gebouwd. Ook dit pand is bestemd voor wonen en werken. Bij de woningen op Gonnestraat 22 komen parkeerplaatsen onder een verhoogde binnentuin.

advertentie