Afbeelding
marisa beretta

Nadenken over de woonwensen voor later

Wonen

HAARLEM Veel mensen staan er nog niet bij stil wat hun woonsituatie zal zijn als ze later ‘oud’ zijn. Toch is het geen gek idee om nu al na te denken over uw woonwensen voor later. Kleiner wonen, gelijkvloers, een tuin of toch liever een balkon? Het zijn vragen die relevant zijn voor mensen die op leeftijd komen. Eén advies van ervaringsdeskundigen: “wacht niet met kiezen tot u iets mankeert. Grote kans dat er dan niet veel meer te kiezen valt”.

Tegenwoordig wordt er van mensen verwacht dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom is het slim om op tijd te checken of een huis een plek is waar het comfortabel en veilig oud worden is. Het is er misschien nu nog prettig, maar hoe is dat over 10, 20 jaar? Het is altijd goed om op tijd te informeren naar de mogelijkheden. Van het aanpassen van de huidige woning tot woningruil. En van zelfbouwprojecten tot wonen in een woongroep.

Zo woont Koos de Vries (72) sinds 2014 samen met zijn vrouw in een woongroep voor 50-plussers in Haarlem. “Een complex met 29 sociale huurwoningen, één logeerkamer en een 1.050 m² tuin. We wonen er met 37 mensen; alleenstaanden én echtparen. Uitgangspunt is dat iedereen zelfredzaam is. Dat is ook de insteek van de regering; zolang mogelijk zelfstandig wonen. Maar in onze woongroep kijken we juist ook naar elkaar om, is er nabuurschap. De (mantel)zorg komt van buitenaf. Zo zijn er in coronatijd verschillende keren eten en bloemen bij mensen gebracht. Normaliter is er een gezamenlijk diner op vrijdag in de recreatiezaal, waar we ook af en toe spelletjes doen of voetbal kijken. En er zijn onder andere groepjes voor tuinieren, koken, klussen, evenementen en promotie. Zolang je kunt, draag je een steentje bij! Hoewel we met elkaar begaan zijn, staat ieders privacy hoog in het vaandel. Juist om zo’n woongroep te laten slagen, moet je elkaar ook vrijlaten. Voordat wij hier kwamen wonen, verhuisden we al van een eengezinswoning naar een appartement. Ik werkte nog, maar m’n vrouw die thuis zat verveelde zich dood. Er was weinig contact met de buren en we wilden niet vereenzamen. Nu we hier wonen is dat wel anders. We genieten er met volle teugen van.”

Kijk voor meer informatie op www.ooklaterlekkerwonen.nu.

advertentie
advertentie