Afbeelding
NVM / SICCOPICTURES.COM

Makelaar in Haarlem 555 euro duurder dan landelijk gemiddelde

Wonen

HAARLEM De tarieven van makelaars zijn dit jaar met 10 procent gestegen. De makelaars rekenden voor het verkopen van een huis gemiddeld 4.007 euro (1,3 procent van de opbrengst. Dat is 375 euro meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit het onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar. De makelaarvergelijker deed onderzoek naar de tarieven van makelaars in drieduizend aanbiedingen aan toekomstige verkopers. Wie een huis in Haarlem koopt is nog meer kwijt. Gemiddeld kost een makelaar in Haarlem 4.562 euro (omgerekend 0,91 procent van de verkoopopbrengst). Dat is 555 euro hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Het percentage van de verkoopopbrengst dat Haarlemse makelaars rekenen is wel lager dan het gemiddelde.

De woningmarkt lijkt nauwelijks te worden geraakt door de Coronacrisis, blijkt uit onderzoeken van onder andere ING, NVM en Calcasa. Toch hebben de maatregelen wel invloed op hoe makelaars nu te werk gaan. Door de beperkingen kunnen makelaars niet langer door middel van een open huis veel kijkers tegelijk ontvangen. Hierdoor zijn makelaars meer tijd kwijt aan het één-voor-één begeleiden van bezichtigingen.

Of de prijsstijging alleen te verklaren is door deze extra werkdruk, betwijfelt Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. “De hogere tarieven zijn voor een deel ook te verklaren door de stijgende huizenprijzen”, aldus Steenkamer. “Naar verhouding vragen makelaars namelijk hetzelfde percentage van de verkoopopbrengst als vorig jaar, waardoor zij meeprofiteren van de stijgende huizenprijzen”.. Gemiddeld komt de vergoeding voor een makelaar overeen met 1,3 procent van de verkoopopbrengst. Dit is vergelijkbaar met het percentage in 2019.

De hoogte van tarieven van makelaars verschillen flink per stad. Zo is Utrecht, van de vier grote steden, de duurste stad om een woning te verkopen. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld 4.911 euro voor hun diensten. Den Haag komt als goedkoopste G4-stad uit de bus met een gemiddeld tarief van 3.287 euro. Van de onderzochte kleinere plaatsen is Hoorn de duurste plek om je huis te verkopen. Het gemiddelde tarief van een makelaar is daar 5.600 euro of 1,6% van de verkoopopbrengst.

advertentie