Het is leuk wonen in Aerdenhout, maar je moet wel een aardig inkomen hebben om er een huis te kunnen kopen.
Het is leuk wonen in Aerdenhout, maar je moet wel een aardig inkomen hebben om er een huis te kunnen kopen. Eigen Foto

Huis in Noord-Holland gemiddeld bijna 4 ton waard, in Aerdenhout gemiddeld meer dan een miljoen

Wonen

HAARLEM In Noord-Holland is de waarde van een huis gemiddeld 396.000 euro. De provincie is hiermee de duurste wat woningwaarden betreft. Het landelijke gemiddelde komt neer op 326.000 euro per woning. De duurste Noord-Hollandse woningen zijn te vinden in de wijk Buitenwijken binnen de gemeente Huizen: gemiddeld 1,4 miljoen euro. Maar ook in Aerdenhout moet een koper aardig wat geld meebrengen: de gemiddelde huizenprijs ligt daar net boven een miljoen euro. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer aan de hand van huizenprijzen-data van Jumba.

Nergens zijnde gemiddelde woningwaarden hoger dan in Noord-Holland. Ook in Utrecht (389.000 euro), Noord-Brabant (333.000 euro) en Zuid-Holland (327.000 euro) zijn de huizen relatief duur. De woningwaarden zijn daarentegen het laagst in de provincie Groningen. De gemiddelde waarde van een woning komt hier neer op 228.000 euro.

De top 5 duurste wijken van Noord-Holland zijn te vinden in verschillende gemeenten. Met een gemiddelde waarde van 1.414.000 euro is Buitenwijken in de gemeente Huizen de duurste wijk om een huis te kopen. Binnen dezelfde gemeente is ook de wijk Erica en Tafelberg relatief duur (1.164.000 euro). Hierna volgen de Bergse wijk Buitengebied Bergen (1.066.000 euro), de Bloemendaalse wijk Aerdenhout (1.054.000 euro) en de Wijdemeerse wijk Breukeleveen (1.027.000 euro). De goedkoopste Noord-Hollandse huizen zijn juist te vinden in de wijk Stad binnen de Linie-Oost in Den Helder: de gemiddelde waarde komt hier neer op 157.000 euro.

HAARLEMSE REGIO In de Haarlemse regio lopen de gemiddelde huizenprijzen sterk uiteen. Zo ligt de gemiddelde huizenprijs in de Haarlemse Meerwijk met 278.546 euro nog onder het landelijk gemiddelde, terwijl Aerdenhout met een gemiddelde prijs van meer dan een miljoen daar ver boven zit. Ook in Heemstede is het bepaald niet goedkoop om een huis te kopen. In Heemstede-zuid ligt de gemiddelde huizenprijs net onder de vijf ton, en ten westen van de spoorbaan kost een huis in Heemstede zelfs gemiddeld 754.144 euro. Ook in Overveen (gemiddeld 810.907 euro) en Bloemendaal (gemiddeld 775.019 euro) moet je een aardige zak geld meebrengen om een huis te kunnen kopen. In Haarlem ligt de gemiddelde huizenprijs in de meeste wijken rond het Noord-Hollands gemiddelde van vier ton. Uitschieters zijn het Haarlemmerhoutkwartier met een gemiddelde van 608.674 euro en de Duinwijk en het Ter Kleefkwartier, waar een huis gemiddeld 5,5 ton kost.

Independer rekende uit wat je ongeveer moet verdienen om een hypotheek te krijgen voor de goedkoopste en duurste wijken. Marga Lankreijer is hypotheekexpert bij Independer: “Uiteraard is je maximale hypotheek van allerlei factoren afhankelijk, maar ervan uitgaande dat de gemiddelde marktwaarde in de tien goedkoopste wijken 186.500 euro is, moet je jaarinkomen 41.000 euro bruto zijn. Wil je wonen in de Apollobuurt in Amsterdam waar de gemiddelde waarde op 1 miljoen euro ligt, dan moet er op je jaarafschrift een bruto bedrag van 179.500 euro staan”.

De prijzen per wijk in een kaart zien? Kijk dan hier.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie