Afbeelding
Archief

Huurprijzen in Noord-Holland in eerste kwartaal flink gedaald

Wonen

HAARLEM De huurprijzen in de vrije sector in Noord-Holland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald. De gemiddelde vierkante meterprijs in de provincie daalde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 6,8 procent tot 20,03 euro per maand, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. In Haarlem daalde de huurprijs gemiddeld 8 procent, maar de gemiddelde huurprijs in Haarlem is nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Vanaf de eerste prijsmetingen van Pararius in het eerste kwartaal van 2011, nu tien jaar geleden, werd in de provincie Noord-Holland niet zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten. De gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector daalde met 6,8 procent tot 20,03 euro per vierkante meter per maand. Noord-Holland is hiermee nog altijd veruit de duurste provincie van Nederland om te wonen. Ter vergelijking: voor een huurwoning van 70 vierkante meter betaalde een nieuwe huurder in Friesland, de goedkoopste provincie van Nederland, gemiddeld 679 euro per maand. In Noord-Holland betaalde een nieuwe huurder 1.400 euro voor een even grote woning.  

In Nederland is de vierkantemeterprijs in het eerste kwartaal van 2021 met 2,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Amsterdam laat een daling van 7,4 procent zien. Een dalende vraag en meer beschikbaarheid verklaart de huurprijsdaling. Ook in andere steden in de provincie is een forse daling te zien: de prijzen daalden ook in Alkmaar (-11,7 procent), Amstelveen (-12,7 procent), Haarlem (-8 procent) en Hilversum (-4,6 procent).

In totaal zijn er vijf steden in Nederland waar de gemiddelde vierkante meterprijs hoger ligt dan het landelijk gemiddeld van 16,34 euro. Drie van deze steden bevinden zich in Noord-Holland, wat direct verklaart waarom deze provincie veruit de duurste provincie is om te huren. Het gaat om Amstelveen (17,58 euro), Amsterdam (21,76 euro) en Haarlem (17,90 euro). 

advertentie