Afbeelding
Eigen Foto

Jubilerend complex De Koch ‘voorbeeld voor Duurzaam Haarlem’

Wonen

HAARLEM De Vereniging van Eigenaars (VvE) van het complex De Koch aan de Robert Kochlaan vierde vrijdag dat de renovatie en de verduurzaming van het gebouw is gerealiseerd en dat het gebouw 50 jaar bestaat. In een goedbezochte bijeenkomst, georganiseerd door hoofdaannemer van de Ley in samenwerking met de VvE, werd het gehele traject door voorzitter René Reeuwijk onder de loep genomen.

VvE de Koch is door de gemeente Haarlem als het voorbeeld voor “Duurzaam Haarlem” genoemd. Het gebouw was niet geïsoleerd, de buitengevels in mindere staat, de verwarmingsketel aan zijn eind, de liften gedateerd en versleten en het dak van de lage appartementen aan vernieuwing en isolatie toe. Allemaal redenen voor beheerder Van Roemburg om al in 2015 in overleg met het bestuur om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren waarbij vooral de gevel het grote knelpunt was. 

De eerste optie was dat de gevel gesloopt zou moeten worden en vervolgens opnieuw moest worden opgebouwd. Dit bleek een niet haalbaar traject. Door architect ARC2 is een ontwerp gemaakt om de gevel te ommantelen met isolatie en aluminium bekleding. De plannen zijn met de financiële mogelijkheden van het Energie Bespaarfonds onder aansturing van Univeste gerealiseerd.

De Adviescommissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Haarlem is na maanden overleg met de stadsstedebouwkundige, de architect, het bestuur en de aannemer akkoord gegaan met de plannen en in 2018 is het project gestart. Het hele project werd in het voorjaar van 2021 afgerond. Emmy Josephus Jitta, beleidsmedewerkster duurzaamheid van de gemeente Haarlem, maakte de afsluiting een feit door de onthulling van het ontwerp van het nieuwe eigentijdse naambord, geschonken door Robertson.

Na de onthulling werden twee bewoners die vanaf de oplevering van “De Koch” woonachtig zijn in het zonnetje gezet. Daan Rasmussens, de allereerste bewoner, gaf een kleine historie van het gebouw. Jos Huizer, met zijn 90 jaar de oudste bewoner, werd eveneens in het zonnetje gezet,

Frits van der Ploeg sprak namens de wijkraad Boerhaavewijk zijn waardering over de trend die die “De Koch” heeft ingezet met vernieuwing van de vijf torens die de Boerhaavewijk rijk is. Inmiddels is bekend dat een tweede toren, “de Middenkoch”, eveneens overgaat tot realisering van renovatie en verduurzaming.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie