Teresa van Beelen met bewoner Fred Megelink.
Teresa van Beelen met bewoner Fred Megelink. Joop Touw/BDU

Buurtbewoners Helene Swarthstraat voelen zich door Ymere in kou gezet, ‘de schimmel staat op de muren’

Wonen

HAARLEM De bewoners van de Helene Swarthstraat en Orionweg voelen zich door wooncorporatie Ymere in de kou gezet. Volgens de bewoners van de straat zijn de woonomstandigheden in de huizen van Ymere bijzonder slecht te noemen en wordt er nauwelijks gereageerd op de klachten die door de bewoners worden ingediend. Reden voor een groep bewoners om zaterdag 26 februari te protesteren. Naast heel wat buurtbewoners, kwam ook een aantal raadsleden een kijkje nemen bij de protestactie. 

De initiatiefnemer van de actie is Teresa van Beelen. Zelf woont ze niet in de straat, maar haar zoon Guido woont er wel. Omdat die autistisch is, is het voor hem lastig om het woord te doen, dus heeft moeder Teresa die taak op zich genomen. Volgens haar is de situatie in sommige huizen uiterst slecht te noemen. De schimmel zit in de muren, er is lekkage en in een van de huizen is zelfs een deel van het plafond ingestort. “Mijn zoon durft de kachel niet meer aan te zetten omdat hij bang is dat hij de rekening niet meer kan betalen”, vertelt Teresa. “En dat terwijl het in zijn huis in de winter erg koud is. In de zomer is het daarentegen altijd enorm warm in het huis. Daarnaast zijn de huizen hier in de straat erg vochtig. Als je een handdoek uit de droger haalt en aan een rekje hangt, wordt hij langzaam klam. Het stinkt er ook nog eens”.

SCHIMMEL Volgens Van Beelen is er behoorlijk wat mis met de huizen in beide straten. In totaal zijn er ongeveer twintig bewoners die dezelfde klachten hebben over hun woning. “De woningen hier zijn slecht geïsoleerd en de muren zijn maar één steen dik. De luchtvochtigheid in veel van de huizen hier is erg hoog, waardoor er in veel huizen schimmel op de muren staat. In zowel de trappenhuizen als de woningen zelf hangt een ongezonde lucht en omdat de muren zo dun zijn is er eigenlijk ook constant sprake van burenoverlast. Daarnaast zijn er geen brandveiligheidsvoorzieningen en geen of slechte vluchtroutes voor het geval er brand uitbreekt”. 

Volgens Van Beelen hebben de buurtbewoners hierover herhaaldelijk bij Ymere aan de bel getrokken, echter zonder dat er een oplossing werd geboden door de wooncorporatie. “Absurd”, zo vindt ze. “Er woont hier een jong gezin met een baby op 40m2 en er wonen mensen met luchtweg aandoeningen en mensen met psychische problemen door en naast elkaar”. Ze hoopt dan ook dat er dankzij haar actie verandering in de situatie komt en Ymere besluit om de woningen uit 1953 te renoveren of slopen. “En tot die tijd zou het wel fatsoenlijk zijn als Ymere de huur verlaagt om de hoge energiekosten te compenseren”, zo besluit ze. “Veel mensen die hier wonen hebben het namelijk niet bepaald breed en kunnen de verwarming niet op vol vermogen laten loeien”.

RAPPORT Ymere zelf is na klachten van de omwonenden al wel op bezoek geweest in de Helene Swarthstraat en Orionweg om de situatie te onderzoeken. Medewerkers van de wooncorporatie hebben gaten in de muren geboord en beloofd om een rapport op te stellen. Dat rapport zou echter alleen voor intern gebruik zijn. Ook de Huurcommissie is al bij de bewoners langs geweest, maar die oordeelde dat de situatie niet ernstig genoeg was. De bewoners van de Helene Swarthstraat en Orionweg zijn er echter helemaal klaar mee en gaan binnenkort daarom zelf op bezoek bij Ymere om te kijken of ze verandering in de situatie willen brengen. “En wellicht dat de politiek ons wil steunen”, hoopt Van Beelen. “Er waren vandaag ook geïnteresseerde raadsleden bij onze actie die de situatie waarin wij verkeren zelf hebben kunnen zien”. 

Raadslid Jacques Amand (links) sluit zich bij het protest aan.
Afbeelding
Afbeelding
De luchtvochtigheid is 68 procent.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie