Afbeelding
Eigen Foto

Audiciens Specsavers Haarlem helpen dragers hoortoestellen die problemen hebben door corona

Zakelijk

HAARLEM De coronamaatregelen hebben een impact op iedereen, maar zeker ook op mensen met gehoorverlies. Door mondkapjes, plexiglasschermen en de 1,5-meterregel heeft deze groep moeite om anderen goed te verstaan, zelfs als zij een hoortoestel dragen. 43 Procent van de hoortoesteldragers ervaren problemen door de maatregelen, zo blijkt uit onderzoek van Specsavers onder haar klanten. Daarnaast is 70 procent wel eens (bijna) een hoortoestel kwijtgeraakt bij het afdoen van een mondkapje. De Specsavers-winkels in Haarlem willen aandacht vragen voor deze problemen zodat anderen hier rekening mee kunnen houden én bieden hun klanten een oplossing tegen het mogelijk verliezen van hun hoortoestel.


PLEXIGLAS Mondkapjes zijn de normaalste zaak van de wereld geworden wanneer we bijvoorbeeld met het OV reizen en een winkel in gaan. Maar voor mensen met gehoorverlies zijn deze een hinder wanneer zij een gesprek voeren met iemand. Maar liefst drie van de vier (75 procent) Nederlanders met een hoortoestel geven aan moeite te hebben om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen. Ook plexiglas bij bijvoorbeeld kassa’s maakt het voor 66 procent moeilijk om mensen goed te kunnen horen. De helft (51 procent) geeft aan meer moeite te hebben om mensen te verstaan door de 1,5 meter afstand die we moeten houden.

“De reden dat het moeilijker is om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen, is omdat we het lipbeeld, dus de bewegingen van de mond, niet meer zien”, aldus Tim de Bruin, audicien bij Specsavers Haarlem. “Het lipbeeld is namelijk goed voor een groot deel van het verstaan. Want behalve dat we horen wat we moeten verstaan, zien we het ook. Wanneer iemand een mondkapje draagt, is die informatie verdwenen. Het hoortoestel harder zetten heeft in de meeste gevallen dus niet veel zin, want dat compenseert het lipbeeld niet. Het zorgt veelal zelfs voor het toenemen van het omgevingsgeluid wat als storend kan worden ervaren en dan wordt verstaan nog lastiger. Er zijn in sommige gevallen wel mogelijkheden om hoortoestellen een speciale ‘mondkapjes modus’ te geven. Het toestel herstelt dan de verloren informatie iets meer.”

MEER ONBEGRIP Bijna een op de drie (31 procent) Nederlanders met een hoortoestel ervaart momenteel meer onbegrip vanuit hun omgeving wanneer ze iets niet goed verstaan. 19 procent doet dus maar alsof ze mensen verstaan terwijl dat eigenlijk niet zo is. 10 procent durft geen actie te ondernemen uit schaamte voor hun gehoorverlies. Een op de tien (11 procent) hoortoesteldragers ervaart dan ook eenzaamheid door de coronamaatregelen. Zij hebben minder sociale contacten (15 procent) en gaan minder de deur uit (8 procent).

“In deze tijd is het daarom extra belangrijk om rekening te houden met mensen met gehoorverlies en soms net even wat meer moeite te doen om te zorgen dat zij zo deel kunnen blijven nemen aan het dagelijks leven. Om jezelf beter verstaanbaar te maken, hoef je niet harder te gaan praten, dat werkt vaak juist averechts. Praat langzamer, duidelijker en articuleer goed. En als iets de eerste keer niet verstaan wordt, herhaal dan wat er is gezegd in andere woorden. Vaak wordt verstaan dan makkelijker”, vervolgt Tim de Bruin.

HOORTOESTEL VERLOREN Twee op de drie (65 procent) Nederlanders met een hoortoestel vinden het vervelend deze te dragen in combinatie met een mondkapje. Een kwart (26 procent) is diens hoortoestel zelfs al een keer kwijtgeraakt bij het afdoen ervan en bij 44 procent gebeurde dit bijna. Om dit in het vervolg te voorkomen, hebben de Specsavers-winkels uit Haarlem een oplossing. “Sinds kort kunnen onze klanten in al onze winkels gratis zogenaamde ‘earsavers’ ophalen”, aldus Tim de Bruin. “Een earsaver is een klein verlengstuk of haakje waaraan je de elastiekjes van het mondkapje achter op het hoofd kunt bevestigen. Op deze manier knelt het mondkapje niet achter de oren én is de kans op het verliezen van een hoortoestel aanzienlijk kleiner.”

Aangezien de gezondheid van klanten en medewerkers altijd centraal staat, hebben de Specsavers-winkels in Haarlem de nodige maatregelen genomen om een bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast zijn de openingstijden van de Specsavers-winkels verruimd om zo iedereen de mogelijkheid te geven om op een veilige manier hun dichtstbijzijnde winkel te bezoeken. Kijk voor de maatregelen en actuele openingstijden op www.specsavers.nl.

advertentie
advertentie