
Logopediste Malou Meeuwes wil iedereen een stem geven
HAARLEM Wat als leren praten niet vanzelf gaat? Wat als alle andere leeftijdsgenootjes al ‘mama’, ‘papa’ en ‘oma’ zeggen, en jouw kind nog niet? Het zijn zaken waar logopediste Malou Meeuwes dagelijks mee te maken heeft. Maar niet alleen kinderen met een probleem in de spraakontwikkeling komen bij haar terecht. “Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat het een kind niet lukt om uit een fles te drinken en zich telkens verslikt tijdens het eten. Ik geef ouders advies wat ze daaraan kunnen doen”, vertelt Meeuwes die begin februari haar praktijk Malou Meeuwes Logopedie opende.
Volgens Meeuwes is haar passie uitgegroeid tot haar werk, namelijk iedereen een stem kunnen geven. Haar praktijk die gevestigd is in gezondheidscentrum Haarlem Samen Gezond aan de Rijksstraatweg 56, is gespecialiseerd in taal- en communicatieproblemen bij jonge kinderen. Meeuwes: “Samen met ouders kijk ik hoe wij samen de taalontwikkeling van hun kind het beste kunnen stimuleren. Dit kunnen normaal ontwikkelende kinderen zijn die (nog) niet praten, maar ook kinderen met een ontwikkelingsachterstand of syndromale afwijking zoals Downsyndroom, Prader Willi syndroom of bijvoorbeeld het Rett syndroom”.
Wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten, wil Meeuwes in haar praktijk later dit jaar ook gebarenworkshops aanbieden voor ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Meeuwes: “Het gebruik van gebaren stimuleert de taalontwikkeling. Gebaren zijn niet alleen inzetbaar bij dove kinderen, maar ook horende kinderen en baby’s hebben hier profijt van”. In haar praktijk biedt ze ook het Hanen ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’ aan. Dit programma is een gespecialiseerd logopedisch programma voor ouders van kinderen van 1 tot 6 jaar, die weinig praten of moeite hebben met het begrijpen en gebruiken van taal. Tijdens de cursus leren ouders eenvoudige maar effectieve strategieën om hun kind in zijn of haar taalontwikkeling te helpen.
Om sommige niet sprekende kinderen of volwassenen een stem te kunnen geven, kan er volgens de logopediste ook gebruik worden gemaakt van ondersteunde communicatie. “Dit zijn hulpmiddelen die kunnen worden ingezet waardoor mensen beter verstaanbaar worden voor hun omgeving. Dit kunnen gebaren of pictogrammen zijn, maar bijvoorbeeld ook spraakcomputers die worden bestuurd met de eigen ogen. Dit kan van toepassing zijn wanneer iemand bijvoorbeeld door hersenletsel niet (meer) kan praten. De begeleiding die ik bied bij de inzet van ondersteunde communicatiehulpmiddelen is niet leeftijdsgebonden, iedereen kan bij mij terecht”.
Naast de behandeling van taal- en communicatieproblemen, biedt Meeuwes in haar praktijk ook hulp aan baby’s en kinderen met eet- en drinkproblemen. Kijk voor meer informatie op www.maloumeeuweslogopedie.nl