Afbeelding

Tropisch bezoek voor Kennemerhart Haarlem, ‘een eigen slaapkamer en tv is een luxe op Bonaire’

Zorg

HAARLEM Drie zorgmedewerkers van het op Bonaire gelegen Fundashon Mariadal bezochten afgelopen week Kennemerhart. Dit gebeurde in het kader van Het Lerend Netwerk, onderdeel van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. 

Doel van de uitwisseling is om kennis en ervaring uit te wisselen ten behoeve van kwaliteitsverbetering. Zoals een kijkje in elkaars keuken, het uitwisselen van protocollen en kwaliteitsgegevens en het over en weer stagelopen. De drie Bonairiaanse zorgcollega’s liepen onder andere mee op woonzorglocaties Overspaarne en de Janskliniek. Ook bezochten ze de Kennemerhart Oppeppers locaties Ramplaanhart en Tuindershart.  

Behalve overeenkomsten, zoals de ambitie om iedere cliënt die liefdevolle zorg te geven die hij of zij nodig heeft, vielen hen ook verschillen op. Alle drie de medewerkers waren onder de indruk van het kleinschalig wonen. “Bij Kennemerhart hebben cliënten een huiskamer met eigen slaapkamer en een eigen tv. Een luxe op Bonaire”, aldus Giselle Quiros-Blanco Coffie, staffunctionaris beleidsadviseur & ondersteuning zorg. “Het belang van een huiselijke omgeving voor een cliënt nemen we absoluut mee voor onze nieuwbouwplannen”.

Op Bonaire kent iedereen elkaar, het is één grote familie

Johemy Janga-Ribardo, team coördinator verpleeghuis/dagbesteding vult aan: “In één van de huiskamers was het etenstijd en ik wilde even helpen bij het tafeldekken. Maar dat werd al door een bewoner gedaan. Dat was mooi om te zien. En op de dagbesteding vertelde een deelnemer ons enthousiast over de houtbewerking. De benaderingswijze van cliënten verschilt met die bij ons. Zoals het toepassen van sensorische interventie. Daar leren wij van. Net zoals Haarlem weer van ons kan leren over het belang van de combinatie van zorg en de cultuur van een gemeenschap die bij ons zeer sterk aanwezig is”.

Ook de zeggenschap en inbreng van de mantelzorger verschilt. Sigiona Provence, team coördinator verpleeghuis/dagbesteding: “Op Bonaire kent iedereen elkaar, het is één grote familie. Je komt niet alleen op bezoek bij je moeder, je bezoekt de hele afdeling. Nieuwtjes worden snel uitgewisseld”.

Het ministerie van VWS vroeg Kennemerhart om op basis van de samenwerking met Fundashon Mariadal een advies te geven over hoe de toekomst van de ouderenzorg op Bonaire eruit zou moeten en kunnen zien. Een expertteam, samengesteld uit zorgmedewerkers van Kennemerhart, buigt zich nu over dit advies voor een toekomstbestendige visie.  

Audrey van Schaik, voorzitter Raad van Bestuur Kennemerhart: “Kennemerhart is één van de grondleggers van het kleinschalig wonen voor cliënten met dementie en biedt specialistische kennis voor ouderen. Onze kwaliteit en deskundigheid van medewerkers is op een hoog niveau en we delen die graag met de collega’s op Bonaire. Andersom leren we ook weer van de familiecultuur op het eiland. Het is mooi om te zien hoe groot het respect er voor ouderen is en de gewoonte om voor elkaar te blijven zorgen”.

advertentie
advertentie