Afbeelding
Jaap van Rijn

Verovert ajvar ook jouw keuken?

Culinair

HAARLEM Honderden kilometers verderop, onder meer op de Balkan, maken velen zich op voor de grote droog- en inmaaktijd. Onder meer van rode paprika’s en aubergines. Wellicht vraag je je af: waarom nu? Want je kunt toch het hele jaar rond paprika’s en aubergines kopen? 

Dat is waar. Dankzij de kassen en import. Maar dit aanbod weerhoudt de mensen in het zuidoosten van Europa er niet van om een mooie traditie in ere te houden. Daarbij beschikken velen over moestuinen waarmee ze de seizoenen volgen. Mensen telen de gewassen ook om de wintervoorraad voedsel aan te vullen. Vaak worden de paprika’s geroosterd voor de ajvar. Ajvar is een van die smakelijke prutjes, dips, smeersels en spreads waarmee we het leven opleuken. 

Met een beetje fantasie kun je ajvar de tegenhanger van onze piccalilly noemen, ook een groenteconserve. Steeds meer winkels en supermarkten zetten potten scherpe en milde ajvar in de schappen. Je kunt ook ajvar tegenkomen waar geroosterde aubergines in zijn verwerkt. Probeer ze uit en ontdek welke smaak je het beste bevalt. Tevens kun je pindjur tegenkomen, een variant op ajvar dat naast paprika’s tomaten bevat.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Lifestyle/culinair.

ROOSTEREN Je kunt ajvar ook vers eten: na de bereiding in de koelkast bewaren tot het op is. Omdat het nu  frisser wordt, is het een aardig idee om de barbecue of de kamado (buitenovens als The Big Green Egg) op te stoken. Trek een trui of jas aan en ga aan de slag in de tuin, op het balkon of het dakterras. Leg (punt)paprika’s en eventueel aubergines op het rooster en wacht tot het velletje aan alle zijden zwartgeblakerd is. 

Deze roostertechniek kun je ook in de keukenoven uitvoeren, leg ze in schaal en draai tijdens de roostertijd een keer om. Haal de paprika’s en de aubergines uit de oven of van de barbecue en pel na afkoelen de zwarte schilletjes eraf. Zoek op internet een geschikt recept en maak een ajvar die helemaal naar jouw smaak is. Bewaar de ajvar in gesteriliseerde weckpotten.

VEELZIJDIGER Ajvar is, tot aan het lezen van dit artikel, bij velen onbekend. Hummus, ja, dat kennen we bijna allemaal wel. Supermarkten zijn op de hummushype gedoken, met ongelofelijk veel varianten op dit kikkererwtenthema als gevolg. Ajvar wordt heel voorzichtig bekender. Opvallend, want ajvar is veelzijdiger in te zetten dan hummus. Het kan het eten smakelijker maken als je van een paprikasmaak houdt. Zoals op een hamburger, in de soep, op de pizza, bij salades, als een dip, als broodbeleg, bij gebakken aardappels, noem maar op. En met bonen in een wrap. 

BEREIDING Voor 2 personen, reken op twee middelgrote wraps per persoon
> schil een kwart komkommer en snijd in blokjes
> knijp met de knoflookpers twee teentjes knoflook fijn
> doe 125 ml yoghurt in een kom en schep de komkommer en de knoflook door de yoghurt, breng op smaak met wat zout en peper en zet afgedekt in de koelkast
> snijd een grote ui in stukjes
> verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui goudbruin, zet apart
> snijd 1 grote puntpaprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten
> snijd de paprika in stukjes
> verhit wat olie in een koekenpan en bak de paprika op middelhoog vuur beetgaar
> draai het vuur lager en voeg 100 gram kidneybonen toe of zoveel meer als je lekker lijkt
> schep een paar keer om tot de bonen voldoende zijn opgewarmd
> voeg de ui toe, schep een paar keer om en breng op smaak met peper en zout
> gril 4 wraps
> zet de wraps met de groentenbonenmix, de yoghurtsaus, een bakje met ajvar en gesneden kruiden als koriander en platte peterselie op tafel
> verdeel wat ajvar over de wraps en schep het eten erbij. Uživajte u jelu! Prijatno! Prijaten obrok!

door Jaap van Rijn


Steeds meer winkels en supermarkten zetten potten scherpe en milde ajvar in de schappen. - Jaap van Rijn

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie