Het oudste gasstel van Nederland staat in Vogelenzang

Lokaal nieuws

Het gasfornuis van Herman Ruigrok uit Vogelenzang is uitgeroepen tot oudste gasstel van Nederland. Al bijna 70 jaar wordt er een maaltje gekookt op dit exemplaar. Vandaag vervangt het HIER klimaatbureau het gasstel voor een gloednieuwe inductiekookplaat met bijbehorende pannenset. Hiermee is meneer Ruigrok weer helemaal bij de tijd en een stap in de goede richting van een aardgasvrij Nederland.

Elektrisch koken

Winnaar Herman Ruigrok werd verkozen uit in totaal 83 inzendingen. Zijn zus gaf hem op. Net als veel Nederlandse topkoks gaat meneer Ruigrok nu over op elektrisch koken. "Ik ben benieuwd hoe het nieuwe kooktoestel werkt. Ik kook 4x per week op het gasfornuis. Het zal wel even wennen zijn." Deelnemers maakten kans op een inductiekookplaat met bijbehorende pannen, door van 15 januari tot 12 februari een selfie met hun gasstel in te sturen op www.hier.nu/oudste-gasstel.

Mooi stukje historie

Susanne van Suylekom, projectmanager HIER verwarmt: "Afgelopen eeuw hebben we op veel verschillende manieren gekookt. Van houtvuurtjes naar kolenkachels naar gasfornuizen. Nu zijn we echt toe aan een volgende stap. Met het vervangen van dit gasstel nemen we op een waardige manier afscheid van een mooi stukje historie."

Koken zonder aardgas

Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet. Omdat de energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn, betekent dit dat alle huishoudens voor die tijd van het aardgas af moeten. Bregtje Bos, projectleider HIER klimaatbureau: "Heel Nederland stookt en kookt in 2050 zonder aardgas. Veel mensen hechten aan het koken op gas, maar koken op inductie heeft niets meer te maken met het ouderwetse elektrisch koken. Koken op inductie is veilig, makkelijk in het gebruik én beter voor het klimaat."

advertentie
advertentie