De eerste editie van Café Chantant was een groot succes
De eerste editie van Café Chantant was een groot succes Cas Slagboom

Na succes eerste Café Chantant nu tweede editie

Overig Deel je nieuws

Na het overweldigende succes van onze première afgelopen november is Café Chantant Haarlem terug op donderdag 15 december van 15.00 uur tot 17.00 uur in ‘t Wapen van Kennnemerland ? Café Chantant is speciaal voor mensen met dementie die graag actief blijven en mee willen doen in het sociale en culturele leven.


De kracht van samen zingen

De muzikale middagen met de titel Café Chantant zijn een initiatief van Stichting Participatie met Dementie samen met zanger met Alzheimer Franc Janssen. ‘’Zingen houdt me op de been”, zegt Franc Janssen. Drie jaar geleden kreeg De 70-jarige Haarlemmer de ziekte van Alzheimer. De diagnose raakte hem hard en maakte een einde aan zijn carrière als zanger en gitarist van de folk-band waarmee hij twintig jaar lang door het land had getoerd. Hij is blij met de Café Chantants. Een maandelijks zangcafé waar hij de kracht en het plezier van samen zingen deelt met lotgenoten. 

Elke maand samen zingen

Elke derde donderdag van de maand van 15.00 uur tot 17.00 uur wordt er samen gezongen in Haarlem. Op het repertoire staan bekende Engels- en Nederlandstalige popliedjes, zoals I did it my way van Frank Sinatra. Een wereldhit die Franc niet voor niets in het repertoire heeft opgenomen. “Iedereen kent dit lied wel. Het is een heerlijke meezinger”, vertelt Franc. “Maar het typeert ook waar ik sta. Iemand die zich beseft dat zijn einde nadert en ondanks de pijn die dat met zich meebrengt ook liefdevol terugkijkt op het leven.” Het is een melancholische constatering en Franc haast zich te zeggen dat hij nog lang geen afscheid neemt. “Nee, want zingen houdt me op de been!”

En dat is precies waarom Franc en het Participatiekoor de handen ineen hebben geslagen en Café Chantant oprichten. Een zangcafé waar mensen, ondanks een haperend brein, hun interesses en hun verlangens naar waardevolle sociale contacten kunnen blijven vormgeven. Gewoon in de kroeg, waar ze niet de patiënt, maar gewoon mens zijn. De mens die net als ieder ander talenten heeft en wil blijven genieten van het plezier dat je aan samen zingen beleeft. ‘’We zijn gestart in Haarlem, maar op 20 december organiseren we ook een Café Chantant in Bussum. Het doel is om overal in Nederland Café Chantants te openen.’’ 

Meer zang, minder zorg

Franc is ervan overtuigd dat samen zingen hem langer gezond en bij de pinken houdt. Dat plezier gunt hij ook andere mensen die last hebben van dementie. Muziek maken en samen zingen is een effectieve manier om mensen met dementie mee te laten doen in het culturel en sociale leven, zo blijkt uit divers onderzoek. 

‘’Houd je van zingen? Zing dan eens in de drie weken met ons mee!’’ sluit Franc enthousiast af. 

Kaartjes kosten 10 euro (incl. hapje en drankje) en zijn online te bestellen via: www.participatiekoor.nl/event-details/cafe-chantant-haarlem

advertentie
advertentie