
Foto door form PxHere
Wat zal de woningmarkt in Haarlem in 2021 gaan doen?
Haarlem heeft als hoofdstad van Noord-Holland eigenlijk alles in huis: de gezelligheid van een bruisende stad, maar ook ruimte en groen. Bovendien lig het strand waar je lekker uit kunt waaien op fietsafstand. Dit zorgt ervoor dat het een gewilde stad is om te wonen. Het is dan ook niet gek dat de woningprijzen, in een toch al overspannen markt, vooral hier de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. Maar wat zal de woningmarkt in Haarlem in 2021 gaan doen?
Krapte op de woningmarkt in Haarlem
In de jaren van de krediet- met daaropvolgend de huizencrisis (2008 tot 2013) waren er in Haarlem twintig tot vijfentwintig woningen beschikbaar per potentiële koper. Intussen ziet de markt er compleet anders uit. Als gekeken wordt naar appartementen tot tachtig vierkante meter, geldt dat er nu nog maar uit minder dan twee woningen gekozen kan worden. Een goede aankoopmakelaar in Haarlem zoeken is dus zeker geen overbodige luxe als je hier wil gaan wonen. Deze zijn namelijk via hun netwerk vaak al eerder op de hoogte van woningen die te koop zullen worden gezet. Zo heb je dus meer kans snel een woning te kunnen bezichtigen.
De krapte zie je terug in de cijfers. Bij Makelaarsland bijvoorbeeld, die onder andere als makelaar in Haarlem actief is, is op het moment van schrijven (laatste week februari 2021) nog maar een woning beschikbaar. De gemiddelde verkooptijd is hier ook slechts 33 dagen.
Welke gevolgen zal de coronacrisis op de huizenmarkt gaan hebben?
In eerste instantie verwachtten veel mensen dat de coronacrisis ook een huizencrisis zou hebben. Dit is echter niet het geval geweest, integendeel. Mogelijk vanwege de diverse steunpakketten zijn er nog niet veel bedrijven failliet, en zijn er dus nog niet veel mensen werkloos geworden. Daarnaast hadden mensen juist extra tijd om woningen te bezichtigen en wilden velen nog profiteren van de extreem lage hypotheekrente.
De coronacrisis heeft echter wel op een andere manier invloed gehad op de woningmarkt. Een van de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden is het advies zoveel mogelijk thuis te werken. Bedrijven en medewerkers zijn hier intussen over het algemeen goed op ingespeeld, en zullen dit ook in de toekomst blijven doen. Daarnaast hebben mensen door de diverse lockdowns veel meer tijd thuis doorgebracht. De woonwensen van velen zijn hierdoor veranderd. De vraag naar ruimere woningen waar een thuiswerkplek gecreëerd kan worden, en die een fijne buitenruimte hebben, is sterk gestegen. Het CBS berichtte onlangs dat in 2020 al meer mensen uit de Randstad zijn vertrokken, dan ernaartoe. Vooral mensen ouder dan dertig en stellen zonder kinderen gaan op zoek naar rust en ruimte in de provincies buiten de Randstad.
Verwachting voor 2021
Er kunnen niet ineens allerlei nieuwe woningen bijgetoverd worden, dus de schaarste zal aanhouden. Ook wordt er niet verwacht dat de hypotheekrente op korte termijn snel zal stijgen. Wel wordt er verwacht dat meer bedrijven in financieel zwaar weer terechtkomen, en de werkloosheid stijgt. Het zal echter wel enige tijd duren voordat er mensen in zodanig grote financiële problemen komen, dat zij hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen. Diverse grote banken verwachten dan ook dat het aantal verkopen zal afnemen, en de woningprijzen stabiliseren of nog een kleine stijging (kleiner dan de afgelopen jaren) vertonen.