
3 redenen waarom lasrobots populair zijn bij veel bedrijven
Laten we beginnen bij het begin, de uitvinding van de robotarm. Uitvinder George Devol ontwikkelde rond 1950 de eerste digitaal programmeerbare robotarm. Het was toen nog een enorm apparaat met zeer beperkte bewegingsvrijheid. De gegevens die de handelingen aanstuurden werden opgeslagen op een zogenaamd trommelgeheugen. Op die manier voerde de arm steeds exact dezelfde handeling uit. Samen met zijn collega Joseph Engelberger richtte George Devon het bedrijf Unimation Inc. op waar de robotarm genaamd Unimate werd geproduceerd. De eerste grote klant was General Motors die de Unimate integreerde in de productielijn van haar fabriek. Het was een doorslaand succes. Al snel volgden Ford en Chrysler dit voorbeeld op en was de industriële robot een feit. De Unimate werd vooral ingezet om carrosserieën te spuiten, plaatwerk te tillen en onderdelen aan elkaar te lassen. Op deze manier hoefden werknemers niet meer dit saaie, vieze, gevaarlijke en zware werk te doen. Bovendien ging vanaf die tijd de assemblage van auto’s aanzienlijk efficiënter en preciezer. Vandaag die dag is de lasrobot niet meer weg te denken in de maakindustrie. In dit artikel zetten we 3 belangrijke voordelen van robotlassen op een rij.
Kosten versus baten
We kunnen er niet omheen dat een lasrobot nog steeds een flinke investering is. Niet alleen in aanschaf. Ook de installatie, het onderhoud en de training van operators loopt in de papieren. Aan de andere kant is er de aanzienlijke return on investment over langere tijd. Om te beginnen bespaar je natuurlijk op de arbeidskosten. Daarnaast doet een robot hetzelfde werk sneller en secuurder. Dus ook de productiesnelheid gaat omhoog.
Niet alleen voor grote series
Veel ondernemers denken dat industriële robots alleen rendabel zijn bij de productie van hele grote series. Dat is een misverstand. Hoewel de installatie van een robotarm tijd en geld kost is het allang niet meer zo duur als een tijd geleden. De technologie is veel beter geworden. Het aanbod aanzienlijk groter. En de software eenvoudiger. Hierdoor is het ook voor de productie van kleinere series vaak kostentechnisch aantrekkelijk om te robotlassen.
Constante kwaliteit
Als producent wil je een constante hoge kwaliteit garanderen aan je afnemers. Een lasrobot helpt om die belofte ook echt waar te maken. Dit omdat een lasrobot keer op keer precies dezelfde las, met dezelfde dikt op exact dezelfde plek zet. En dit kan ‘ie als het moet dag en nacht volhouden.