Nieuwjaarsduik voor bikkels

Sport

REGIO Veel mensen draaien zich op Nieuwjaarsdag liever nog een keertje extra om, maar er is ook een grote groep mensen die het nieuwe jaar met een frisse duik in zee beginnen tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Over het algemeen een vrij fris gebeuren, waar veelal echte diehards aan meedoen. Loopgroep KennemerRunners maakt het nog bonter en start het nieuwe jaar al heel wat jaren met de Loop-Duik-Loop, een evenement waar iedereen aan mee kan doen. De naam van het evenement geeft al prijs wat er te gebeuren staat: eerst wordt er hardgelopen, dan volgt een frisse duik in zee en daarna wordt er weer gelopen.

De traditie van de Loop-Duik-Loop gaat terug tot 1960. Njord zwemtrainer Ok van Batenburg deed met een paar clubgenoten een proefduik op tweede kerstdag. Dat verliep goed, zodat hij met een gerust hart op 1 januari met een groep van 28 zwemmers de zee in dook. Na afloop kwam er echter een stroom van protesten van de zwembond en van huisartsen. Hierdoor werd er een paar jaar geen Nieuwjaarsduik gehouden. In 1965 werd de draad weer opgepakt en sindsdien is er ieder jaar gedoken. Al moet gezegd worden dat er in 2010 veel nieuwjaarsduiken afgelast werden vanwege de barre omstandigheden. Met een aantal van landelijk 40.000 ongetrainde duikers, werd het niet verantwoord geacht om de zee in te gaan.

Jarenlang was Zandvoort dé plaats om op 1 januari de zee in te duiken. Tegen het einde van de vorige eeuw trok de duik van Scheveningen echter steeds meer deelnemers en vanaf 1998 ging het helemaal snel toen Unox zich er mee ging bemoeien. Ook Zandvoort kwam niet onder de mutsen van Unox uit. In die tijd kwam een clubje lopers van Loopgroep KennemerRunners om de hoek kijken. Ze vonden de duik in Zandvoort te massaal geworden en vonden dat er vooraf ook best een stukje gelopen kon worden. En om het probleem van koude voeten na de duik op te lossen, kon er ook na de nieuwjaarsduik best een stuk gelopen worden. Sinds 2005 vindt de duik zelf plaats in Bloemendaal, waar sinds 2008 met de reddingsbrigade meegedoken wordt.

De Loop-Duik-Loop is een kleinschalig evenement waar meestal enkele tientallen mensen aan meedoen. Iedereen die het leuk vindt om mee te doen is van harte welkom. Opgeven vooraf is niet verplicht, maar is wel handig in verband met eventuele wijzigingen in het programma. De groep lopers verzamnelt zich om 12.45 uur op de parkeerplaats bij de Tetterodehal in Overveen (Tetterodeweg 15). De hal is niet open, er is dus geen kleedruimte en geen bewaking van waardevolle spullen. Vanaf de parkeerplaats wordt er gelopen naar ingang Koevlak van de Kennemerduinen. Vanaf daar voert de route via Parnassia naar het Bloemendaalse strand. Er worden twee afstanden gelopen, 7,2 kilometer voor de reguliere lopers en 8,5 kilometer voor de snellere lopers. Het is de bedoeling dat ze elkaar om 13.45 uur op het strand treffen voor een frisse duik in zee.

De reacties van de deelnemers zijn altijd erg positief. Zo liet een van de lopers van vorige jaar weten: ,,Dat was me wat! Eerst 'n stuk hardlopen door het prachtige duinlandschap, daarna de nieuwjaarsduik en vervolgens hardlopen om weer snel op temperatuur te komen. Een prima combinatie om op 'comfortabele' wijze de nieuwjaarsduik te ervaren; een aanrader! Leuk gezelschap, gemoedelijke sfeer en alles was prima geregeld".

Voor meer informatie of opgave kan men terecht op www.loopduikloop.nl.

advertentie