Haarlem Cultuur Festival als seizoensopening

Voorpagina

HAARLEM Bij het Haarlem Cultuur Festival zetten de culturele instellingen hun deuren open om het publiek, jong en oud, te laten zien wat ze in huis hebben en halen. Overal in de stad barstte het zaterdag 9 en zondag 10 september van de activiteiten op het gebied van film, muziek, dans, theater, beeldende kunst en erfgoed.

Bij deze algehele seizoensopening is het rond het middaguur in Hart - Centrum voor kunst, kennis & cultuur (Kleine Houtweg 18) vooral een komen en gaan van ouders met hun kroost. Even sfeer proeven en aan een cursus ruiken; dat is wat ze de kinderen laten doen.

[SPIEGELBEELD] In de gang op de begane grond is een oploopje bij de tafel van Grafisch Atelier Haarlem. Samen met Paul Marrising kan de jeugd prentkaarten maken met behulp van diepdruk. Natascha Walpot zocht voor haar dochter Emma (4) de loodletters van haar naam op. Niet eenvoudig, want alles is in spiegelbeeld. De begeleider bracht voor hulp een spiegel mee. In het teken- en schilderatelier in de zijvleugel liggen plaatjes van dieren als de pinguins en de hagedis, die de jonge bezoekers kunnen natekenen. Louise Molkenboer (8) heeft net haar tijger af. Moeder Marianne zegt: ,,We hebben de techniek nu gevonden.'' Haar dochter zit op hockey, maar vindt dat slechts 'een beetje leuk'. ,,Tekenen is meer mijn ding!'' Op haar iPad beter worden, vlotte niet echt. Ze gaat met docent Eloy Bruins aan de slag. In de zaal boven zitten ouders en kinderen te wachten op een kennismaking met capoeira. Docente Andrea Dröes van Capoeiraschool Senzala de Santos vertelt, dat schijnvechten gecombineerd wordt met dansbewegingen. Er wordt niet als eerste uitleg gegeven, maar direct muziek gemaakt. Na een paar minuten vloeien de ritmes op trommel, tamboerijn, rasp, boog en koebel samen. ,,Best spannend'', laat een bezoeker weten. Dan vormt docent Geraldo Coutinho een kring en begint het dansen.

,,Hart voelt als een warme jas'', zegt actrice Irma Hartog, die op de gang achter een tafel staat, waarop haar boek 'Speelkind' ligt. Ze heeft net een workshop gegeven en knoopt nu gesprekjes met bezoekers aan. Haar werk is het uitgangspunt voor een cursus van zes bijeenkomsten. Het gaat er bij haar om dat een kind leert om zich te laten zien en horen. ,,Theater is overal goed voor. Het is ook handig als je een spreekbeurt moet houden of langs een groep met pestkoppen moet lopen.''

[TONEELSCHUUR] Waartoe plezier en durf om je te laten zien kunnen leiden, was 's avonds te bekijken bij bijvoorbeeld de voorstelling 'Vaudeville 2' van De Theatertroep in de Toneelschuur (Lange Begijnestraat 9). Klassiekers van Van Kooten en De Bie, Monty Python en Annie M.G. Schmidt waren in een onderhoudend jasje gestoken. Met absurde variété, waarbij vaak zeer fysiek te werk wordt gegaan en ook wel eens iets mis gaat, maakt dit jonge gezelschap duidelijk waartoe 'het kind in de volwassene' in staat is. ,,Overwin je schroom en ga ervoor'', is de onderliggende boodschap. Dat deed de Haarlemse singer-songwriter Lakshmi met haar band na het theaterspektakel in de foyer. Weemoedig door de donkere synthesizerviolen en toch opwekkend door stevige ritmes. Met als bindmiddel die uitdagende stem. Twee voorproefjes voor later in het seizoen.

advertentie