Historici zeggen dat er geen ondergrondse gangen zijn, maar daar neem ik geen genoegen mee

Tijdens de virtuele tour konden mensen ontdekken wat er zich onder de historische binnenstad afspeelde. En wat dat precies is, daar gaan volgens Bruijn nog altijd de wildste verhalen. "Het is ongelooflijk hoeveel mensen elkaar nog steeds vertellen over geheime gangen die onder het centrum zouden lopen. Middeleeuwse gangen of misschien wel uit het Spaans beleg. En iedereen kent wel iemand die een kelder heeft die daar op aansluit of die aan de waterkant een ingang weet naar de gangen. In onze tour gaan we onderzoeken of dat nu waar is. Historici zeggen dat het niet waar is, dat het allemaal verzinsels zijn, maar daar neem ik geen genoegen mee. Die verhalen moeten toch ergens vandaan komen, dus ik benader het vanuit het oogpunt eerst zien, dan geloven. Het blijkt dat er wel degelijk wat te zien is onder de grond, maar daar kom je niet zomaar in. Wij zijn met een camera gaan kijken op de plekken waar je wel in komt".

VIDEOREEKS Bruijn is naast stadsgids ook theatermaker en is eigenlijk altijd bezig om verhalen over de stad aan mensen te vertellen. Door de maatregelen rondom het coronavirus, was het ineens onmogelijk om fysieke rondleidingen door de stad te geven en dus bedachten Bruijn en Wim Cerutti van Historische Vereniging Haerlem in samenwerking met Haarlem Marketing de vijfdelige videoreeks: 'Historische Speurtochten door Haarlem'. "We merkten dat mensen de afgelopen maanden hun eigen stad gingen herontdekken", aldus Bruijn. "Mensen zaten veel thuis en gingen lopen en fietsen door de stad en daar zijn wij op ingesprongen door online wat te gaan vertellen over de zaken in de stad die ze onderweg tegenkomen". Volgens Bruijn is er in Haarlem heel veel te zien en hij nodigt alle Haarlemmers dan ook uit om de online rondleiding door Haarlem eens te kijken en vervolgens zelf naar de plekken toe te gaan. "Er zijn echt heel veel spannende verhalen over Haarlem te vertellen".


Een verhaal dat ook nog steeds onder veel Haarlemmers de ronde doet, is dat er een beek onder de stad doorloopt. "Een ondergrondse waterstroom die daar vroeger gelopen heeft. Die beek is denk ik de belangrijkste reden dat er verhalen over onderaardse gangen de wereld in zijn gekomen. Want dat is een tunnel die er daadwerkelijk heeft gelegen. Die loopt er deels nog steeds, in het centrum zijn nog tegels te zien met daarop de woorden 'de loop van de beek'. Je ziet die tegels op straat, maar wat ligt er nu onder? Dat zijn zaken die we in onze virtuele rondleiding willen gaan bekijken". De zoektocht naar ondergronds Haarlem begint aan het water bij de Waag. Daar zit in de kademuur een dichtgemetseld boogje, een tunnel die afgesloten is, zo lijkt het haast wel. En dat klopt ook, want dit is het punt waar de Beek vroeger uitmondde. Hoe de zoektocht verder verloopt? "Dat moeten mensen maar gaan zien in onze virtuele rondleiding".

FYSIEKE WANDELING De virtuele rondleidingen door Haarlem, inclusief de rondleiding door ondergronds Haarlem, zijn HIER te bekijken. Sinds 3 juli zijn ook de normale stadswandelingen weer van start gegaan. De stadsgidsen vertellen graag over de historie van de stad, de architectuur en andere monumenten en natuurlijk leuke, spannende en interessante anekdotes over Haarlemmers en hun omgeving. De stadswandelingen van VVV Haarlem vinden plaats binnen de richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM. De maximale groepsgrootte per wandeling is daarom negen personen en een gids. Daarbij passen de gidsen hun route aan naar de drukte van het moment. Meer informatie over de stadswandelingen is HIER te vinden.