De vriendinnendienst biedt uiteraard uitkomst voor dames die eenzaam zijn, maar ook aan vrouwen die geen of weinig vriendinnen met dezelfde interesses hebben. "Zo hoor ik nogal eens van vrouwen dat ze bijvoorbeeld graag naar het theater zouden gaan of een wandeling willen maken in het bos, maar geen vriendinnen hebben die met ze mee willen. Ik kijk dan of er vrouwen in de omgeving zijn die dit ook leuk vinden".

VRAGENLIJST Iedereen die zich voor de vriendinnendienst van Van der Veen aanmeldt, wordt namelijk verzocht om een vragenlijst in te vullen. Dit formulier wordt via de post verstuurd of kan bij Van der Veen thuis opgehaald worden. Er wordt niet gewerkt via internet, dat vindt Van der Veen toch wat minder persoonlijk. Op het formulier kunnen de deelnemers invullen wat hun hobbies zijn, waar ze uitgaan, wat hun beroep is en of ze bijvoorbeeld kinderen hebben. "Niet alles hoeft ingevuld worden", benadrukt Van der Veen, maar het maakt het zoeken wel makkelijker". Overigens heeft het vriendinnenbureau geen commercieel oogmerk. Deelnemers betalen eenmalig vijf euro voor de kosten van postzegels en telefoon. Wie zich heeft aangemeld, ontvangt van Van der Veen een naam en telefoonnummer van een mogelijke vriendin. En klikt dit niet, dan wordt er gewoon opnieuw gekeken of er met iemand anders een klik is. "De ene vrouw heeft na vier telefoontjes drie nieuwe vriendinnen erbij, bij andere vrouwen duurt het wat langer, maar we komen eigenlijk altijd wel tot een match".

RUIME ERVARING Van der Veen heeft ruimschoots ervaring op het gebied van het matchen van mensen. In de jaren '80 runde ze de Vrouwenkontaktlijn en het Vriendinnen Adviesbureau vanuit Alkmaar. Naast vriendschappelijke matches konden vrouwen zich ook opgeven als ze op zoek waren naar een nieuwe relatie. Daar is Van der Veen echter mee gestopt, haar nieuw opgezette vriendinnenbureau is er puur voor vrouwen die op zoek zijn naar een maatje. Ruim vijftien jaar bemiddelde ze en met succes. Honderden vrouwen in heel Noord-Holland vonden dankzij haar een nieuwe vriendin. "Ik heb niet de illusie dat ik alles weet, maar ik heb in vijftien jaar veel ervaring opgedaan. Ik heb nog wel eens contact met vrouwen die zeggen dat ze na 35 jaar nog steeds bevriend zijn met een vriendin die ik voor ze heb gevonden. Dat vind ik prachtig, het is fijn om wat voor andere mensen te kunnen beteken".

In het verleden kreeg Van der Veen honderden inschrijvingen van vrouwen tussen de 17 en 80 jaar oud gehad. Ze verwacht echter niet dat ze deze aantallen met haar nieuw opgezette vriendinnendienst gaat redden. "Er zijn nu veel meer mogelijkheden om met mensen in contact te komen, onder andere door internet. Vooral de jeugd legt op die manier erg makkelijk contact met anderen. Ik denk echter dat er nog steeds vraag is naar een vriendinnendienst, al zal dat voornamelijk bij een wat oudere doelgroep zijn".

AARZELEN De vrouwen die zich aanmelden bij het Vriendinnenbureau hebben een diverse achtergrond. Er zijn vrouwen die contact zoeken om met iemand te gaan sporten, terwijl anderen een vertrouwensvriendin of een soort van buurvrouw zoeken. Vrouwen van boven de 50 zijn vaak op zoek naar nieuwe sociale contacten, jongere vrouwen hebben die vaak nog wat meer. Wat de reden ook is, iedereen die op zoek is naar een nieuwe vriendin, is bij Van der Veen van harte welkom. "Ik zie nog wel eens dat vrouwen aarzelen, dan adviseer ik ze om de stap toch te nemen. Het is fijn om contact met andere mensen te hebben. En is de klik er niet de eerste keer, dan is die er wellicht wel de tweede of derde keer".

Aanmelden kan bij Boukje van der Veen via 06-41001363.