Door haar werk als blogger waren ze samen vaak op pad in Nederland, corona zette daar voorlopig een streep onder. Toch hebben ze het goed samen. In het boek is Haarlem het decor. De horeca, de parochies in Haarlem-Oost en verpleeghuis het Reinaldahuis.        

Ik was een flierefluiter, hij werd de ernst in mijn leven

Haar boek bestaat uit drie delen. Haar leven met Roel, het leven van Peter en hun leven samen. Sinds haar 38ste schrijft Visser van Klaarwater voor vak- en consumentenbladen. Met Roel (‘Een verstokte vrijgezel die tot zijn 35ste nooit een vrouw had gekust’) ging ze naar nieuwe wijnlanden als Canada en Nieuw-Zeeland. "We koppelden er een backpackvakantie aan vast. Ik was een flierefluiter, hij werd de ernst in mijn leven".       

BIJNA DOODERVARING Door een bijna doodervaring van Roel veranderde haar leven. "Hij had een ontmoeting met een grote kracht en vond dat we moesten verhuizen van Lelystad naar Haarlem. Hij zei dat ik daar zou verpieteren. Terwijl hij doodziek was, zijn we verhuisd. Door zijn ervaring voelde ik me geroepen iets te doen als pastoraal werker. Ik werd lid van de kerk maar paste er niet tussen. Ik was te vrijgevochten en moest me teveel aan de richtlijnen van het geloof houden".

Na Roels dood was het moeilijk de draad op te pakken. Een ommekeer werd haar reis naar Istanbul. "Ik ben gaan zitten in een moskee en heb mezelf hervonden. Ik was over mijn angsten heen. Om het rouwproces af te ronden heb ik de Via Dolorosa (Lijdensweg in Jeruzalem) gelopen. Ik zei tegen mezelf: ik hoef geen man meer, ik kan mezelf redden".

SEKSUELE GEVOELENS Peter die opgroeide in een gezin van zeven op de Turfmarkt, kreeg op zijn achttiende seksuele voorlichting van de kapelaan van de Spaarnekerk. "Hij zei dat vrouwen geen seksuele gevoelens hebben. Ik droeg omdat ik vroeg kaal was al een haarstukje. Als vertegenwoordiger van brilmonturen dacht ik in Friesland en Groningen bij te klussen door er ‘s avonds ook pruiken te verkopen. Toen mijn baas erachter kwam, kreeg ik de zak".

Via-via werd hij bedrijfsleider van een seksshop in Sluis. "De Belgen kwamen in hordes de grens over. We hadden er een huis met een tuin en leuke buren. Ik had me zonder dat Adrie het wist wel laten steriliseren want ik wilde geen zes kinderen. Ik heb er carnaval op touw gezet, Adrie naaide de pakken, onze dochter was Calimero en onze zoon Meneer De Uil. We hadden er een moordtijd. Toen de kinderen tien en dertien waren, zei mijn vrouw: waarom pak je beroep als opticien niet op. Ik kreeg een baan in Volendam en kon later een winkel in Zwanenburg overnemen. Na haar dood was ik helemaal in de war en heb ik mijn zaak verkocht".    

'De Doorzetster', die als subtitel ‘een ode aan de liefde’ heeft, is voor 19,95 euro te koop bij de Haarlemse boekwinkel. Meer info op www.uitgeverijU2pi.nl.

Willem Brand