Er is sprake van een hittegolf als er in een periode minimaal vijf aaneengesloten dagen met maximum temperaturen van 25 graden of meer zijn, waarvan drie met 30 graden of meer. Zoals het er nu naar uitziet worden deze voorwaarden ook hier ruim gehaald. De voorspelde relatief lange reeks tropische dagen is voor onze regio uitzonderlijk. Ons deel van het land telt volgens gegevens van het KNMI gewoonlijk (gemiddeld over 1981 tot 2010) twee tot vier dagen per jaar waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger is. Vanaf vrijdag staat er als de voorspellingen uitkomen een reeks van zeven tropische dagen op het programma.

[ZOMER VAN 1976] Dat is uitzonderlijk, maar voor ons land geen record. In de zomer van 1976 werd volgens het KNMI in het zuiden op vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. De warme zomers van 2018 en 2019 telden in De Bilt (het officiële landelijke meetstation) acht (2018) en elf (2019) tropische dagen.

[HOOGSTE TEMPERATUUR] De hoogste officieel geregistreerde temperatuur die in Nederland werd gehaald sinds het begin van de metingen is volgens het KNMI 40.7° Celsius. Dat gebeurde op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40°Celsius. In deze regio werd die grens niet gehaald. Op het officiële meetstation Schiphol werd toen een maximumrecord gemeten van 36.3 graden Celsius. Een dag later werd dat record alweer verbroken en werd hier 36,4 graden gehaald, de hoogst gemeten temperatuur op dit meetstation sinds 1951.

[DAGRECORDS] Dat hitterecord wordt komende week naar verwachting niet gehaald. Maar er kunnen ook in onze regio wel dagrecords sneuvelen. Voor de komende week heeft meetstation Schiphol volgens de Wetterzenrale de volgende dagrecords in de boeken staan: 8 augustus; 32,5° C (1975), 9 augustus 32,4° C (2004), 10 augustus 31,7° C (1997), 11 augustus 31,3° C (1997), 12 augustus 32,9° C (2003) en 13 augustus 31,9° C (1997). 

[HITTEPLAN] In verband met de komende lange hittegolf heeft het RIVM het hitteplan weer uit de kast gehaald. Het plan bevat diverse tips en maatregelen om gezond de hitte te doorstaan. Het hitteplan was eerder deze zomer vanaf 24 juni al enkele dagen van kracht voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. In onze regio werd de voorwaarden voor de hittegolf toen niet gehaald. De temperaturen kwamen toen op meetstation Schiphol net niet boven de 30 graden en na drie dagen zakte de temperatuur alweer onder de 25 graden. Nu liggen de kaarten volgens diverse weerinstituten echter anders en kan ook deze regio zich opmaken voor de eerste officiële hittegolf van het jaar. Volgens Buienradar gaat het om 29ste landelijke hittegolf sinds het begin van de metingen in 1901.

[WAARSCHUWING] Het hitteplan is vooral bedoeld als waarschuwing voor risico’s die hitte met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

[TIPS] Maatregelen die vanwege de hitte aangeraden worden zijn: drink voldoende, draag dunne kleding, zoek de schaduw op, beperk lichamelijke inspanning in de middag (het heetste moment van de dag) en houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning. Ook wordt opgeroepen om extra op te letten op mensen in de omgeving die zorg nodig hebben. 

[KOELE MAAND JULI] De hittegolf volgt op de koelste maand juli in 10 jaar tijd. Met een gemiddelde temperatuur van 17°C in De Bilt tegen normaal 17,9°C was het volgens het KNMI de koelste julimaand sinds 2011. Langdurige perioden van warm zomerweer ontbraken, het bleef bij enkele losse dagen.