Ik wil een nieuwe cultuur en nieuwe plekken leren kennen

Davide (17) voetbalt in Italië drie keer per week en speelt elke zondag een voetbalwedstrijd. Hij komt uit het noordoosten van Italië. “Ik woon daar op het platteland, waar heel weinig gebeurt. Daarom wil ik op uitwisseling, zodat ik een nieuwe cultuur en nieuwe plekken kan leren kennen”. Via het High School Holland-programma van uitwisselingsorganisatie Travel Active zal Davide een schooljaar in Nederland verblijven. De organisatie zoek naar een Haarlems gastgezin. Gezien de coronacrisis is dat geen gemakkelijke zoektocht.

UITDAGING Davide wil heel graag op uitwisseling, om andere culturen te leren kennen, om een nieuwe taal te leren en om zelfstandiger te worden. “Zonder mijn eigen familie gedurende tien maanden in het buitenland verblijven zal zeker niet gemakkelijk worden. Het is een uitdaging die ik heel graag wil aangaan, omdat in het buitenland wonen een van mijn grootste dromen is.” Davide heeft Nederland gekozen omdat hij vindt dat Nederland een ondergewaardeerd land is. “Ik denk dat Nederland een fijn land is om te wonen. Het land zal mij veel mooie ervaringen geven en kansen bieden voor de toekomst.”

Over vier weken staat Davide al op de stoep. Dorine de Wit van High School Holland gaat ervan uit dat het goed komt, maar ze geeft toe dat het spannender is dan andere jaren. Desnoods vinden ze een gezin in een andere stad, waardoor Davide niet in Haarlem naar school gaat, maar elders in Nederland. Davide vindt het ook spannend. “Ik moet eerlijk zijn, toen COVID-19 de hele wereld raakte, was ik bang dat mijn ervaring niet door kon gaan. Ik heb niet opgegeven en gelukkig is de situatie nu verbeterd. Ik hoop dat het nog meer zal verbeteren. Ik ben al begonnen met Nederlands leren en ik wil deze kans niet missen!”

HEEL SPANNEND Dorine: “We hopen gewoon dat hij kan komen. Net als alle andere leerlingen die zich hebben aangemeld voor een jaartje op een Nederlandse middelbare school. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen.” De achterstand is opgelopen door corona, met name in de maanden april en mei. Travel Active had moeite om gastgezinnen te vinden. “Mensen vonden het heel spannend om een buitenlandse student in huis te nemen, maar het wordt beter. Het gaat allemaal steeds een beetje soepeler”, vertelt Dorine. “We blijven de richtlijnen volgen en als een situatie in een land verslechtert, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. We werken met partnerorganisaties in het buitenland die de verantwoordelijkheid met ons delen.”

Bij Travel Active kan elk gezin of alleenstaande zich aanmelden als gastgezin, ‘zolang je enthousiast bent en openstaat voor een interculturele ervaring’. Tijdens het verblijf in Nederland staan de studenten en gastgezinnen onder begeleiding van een Local Coordinator van Travel Active. Wie DAvide of een andere internationale student een tijdelijk huis wil geven, kan contact opnemen met het High School Holland team van Travel Active via 085-2224810 of mail naar highschoolholland@travelactive.org

Eigen Foto
Foto: Eigen Foto
Eigen Foto
Foto: Eigen Foto