Bij het oorlogsmonument in het Reinaldapark legden Jan Larsen, woonachtig naast het Reinaldahuis, en Marjolein Dompeling, medewerker van het verpleeghuis, een krans. Voor Jan Larsen is 4 mei al jaren een beladen dag. Op 4 mei 1964 werd zoon Albert-Jan geboren. Vier maanden later overleed het knulletje aan een hersenvliesontsteking. Larsen: "Eigenlijk was het een dag van vreugde die later door het droevig lot de kop werd ingedrukt. Vooral Anne had daar veel last van. Voor mij is vandaag een hele bijzondere dag, ik kreeg het gevoel dat er toch iets van boven geregeld werd. Jammer dat Anne dit niet meer meemaakt".

In 1989 werd het oorlogsmonument geplaatst. Op de steen staan de namen van 136 Haarlemse burgerslachtoffers. Ook worden Haarlemse militairen en koopvaarders herdacht. Betrokken bij de plaatsing was Haarlemmer Fred Helmus, toen majoor van het Provinciaal Militair Commando. 

Helmus: "Ik was als hoofd logistiek verantwoordelijk voor de locatie, de toegang en het transport. Omdat de steen tonnen woog, is er eerst een fundering gemaakt. Een genie-eenheid heeft de wegenmatten neergelegd, waarna een kraan die steen heeft overgetakeld".

Helmus was ook bij de eerste herdenking. Hij was onder de indruk van de enorme diversiteit aan verenigingen die toen een krans hebben gelegd. "PMC heeft toen ook een erewacht neergezet. Ik stond samen met mijn baas, kolonel Wagemakers, bij de genodigden. Ik vond het ook bijzonder dat de Viersprongschool het monument had geadopteerd. Zoiets blijft de kinderen bij".

Op 4 mei 2020 was er op de Dreef een kleine ceremonie waar burgemeester Wienen sprak en een leerling van de Dreefschool een gedicht voordroeg. Het tijdstip was bij alle monumenten vervroegd zodat alle betrokkenen thuis naar de herdenking op de Dam konden kijken. 

Willem Brand
Foto: Willem Brand
Willem Brand
Foto: Willem Brand
Bram Spruit
Foto: Bram Spruit
C.L.Evers
Foto: C.L.Evers
Marloes Barnhoorn
Foto: Marloes Barnhoorn
Marloes Barnhoorn
Foto: Marloes Barnhoorn