Door de intelligente lockdown zijn zowel musea als escape rooms gesloten en zitten een hoop mensen thuis. Om mensen toch ook thuis op een leuke wijze af te kunnen bieden leiden, zijn de laatste weken diverse online varianten van fysieke activiteiten verschijnen. Zo bedacht een groep van achttien escape room eigenaren samen in april 'De Verloren Herinnering', een spel met inmiddels al meer dan 60.000 aanmeldingen. In navolging van dit populaire spel werd begin mei 'De Vacature' onthuld, een online escape room, waarbij mensen vanaf huis zes musea kunnen bezoeken, waarvan drie Haarlemse musea. Het spel is volledig via de website te spelen, waarbij er als gezin of in vriendengroepen via telecommunicatie kan worden samengewerkt. 

SPANNEND EN LEERZAAM Joeri van Sister van Novitas Heritage, een van de ontwikkelaars van de online escape room, legt graag uit waar het in 'De Vacature' allemaal om draait. "Spelers gaan tijdens het spel een paar uur aan de slag als een 'ethische hacker' om de beveiliging van een zestal musea te testen. Aangezien de musea in Nederland ook gesloten zijn, is dit uiteraard de uitgelezen kans voor kwaadwillende personen om hier ongezien binnen te breken. Tijdens het spel zal blijken of alles wel is wat het lijkt en of ons Nederlands erfgoed in gevaar is. De deelnemers moeten op verschillende websites van het spel puzzels oplossen, maar ook op de sites van aangesloten musea zoeken naar antwoorden". En dat is niet alleen spannend, maar ook leerzaam. Want zo kan de speler bij het Archeologisch Museum Haarlem bijvoorbeeld kennismaken met het skelet van Cornelis, de middeleeuwse Haarlemmer die is gevonden bij de opgraving op de Botermarkt of iets leren over een van de topstukken uit de collectie; een prachtig versierde leren schoen uit de middeleeuwen. 

Het spel is inmiddels door honderden mensen gespeeld en de reacties zijn tot dusver positief. Er zitten veel puzzels in die niet altijd even makkelijk op te lossen zijn en dat maakt het extra spannend. Een ervaren escaperoom-bezoeker liet nadat hij de game uitgespeeld had weten: "Ik wist niet altijd wat ik kon verwachten, maar gaandeweg werd het duidelijk. Ik ben zeker niet teleurgesteld: de radeloosheid wanneer je er even niet uitkomt, het eureka moment en de opluchting wanneer je een stap verder bent, zijn ook hier aanwezig".

MOOIE KANS Dat er voor vier Haarlemse musea gekozen is in 'De Vacature', is geen toeval. Novitas Heritage heeft al eerder samengewerkt met het Archeologisch Museum Haarlem voor de escape game The Haarlem Heist en besloot hen ook voor dit nieuwe project te benaderen. Het museum werkte graag mee en banaderde ook het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief die ook gelijk hun medewerking toezegden. Voor het Frans Hals Museum een mooie kans. "Het Frans Hals Museum wil bezoekers anders laten kijken en meer laten zien. En hoe kan dat beter dan de wereldberoemde schilderijen te bestuderen door de bril van een hedendaagse hacker? Spelers van de game ontdekken via online breinkrakers het museum op een compleet andere manier dan ze gewend zijn”, zo laat het museum in een reactie weten.

 Ook het Noord-Hollands Archief ziet geheel nieuwe kansen. "De Vacature geeft ons de kans om op een speelse manier ons archief in beeld te zetten. Ons recent-geopende tentoonstelling over de Haarlemse drukker Joh. Enschedé en ons DrukLAB kunnen bijvoorbeeld op dit moment niet bezocht worden. Dit betekent niet dat wij niet online bereikbaar zijn: op onze website kun je onder meer beelden, archiefstukken, achtergrondinformatie en interessante artikelen vinden. Voor ons is het fijn dat mensen onze website nodig hebben om de opdrachten in MuseumEscape te kunnen voltooien. De drempel om terug te komen naar onze site en zelf historische stukken te zoeken en te vinden is hierdoor weer een stukje kleiner".

De combinatie van medium (escape room), verhalen uit een museum en digitale elementen is niet geheel nieuw. Al in 2017 is er door Novitas Heritage, een ontwerpstudio die zich richt op fysieke en digitale gamification van erfgoed, onder andere een fysieke Museum Escape gerealiseerd. Deze ervaring heeft gereisd door Nederland en gestaan in o.a. het Rijksmuseum van Oudheden, het Allard Pierson en het stadhuis van Den Haag.

'De Vacature' kan het best worden gespeeld in groepjes van 2 tot vier en is te boeken op www.museumescape.nl. Groepen zullen tussen de 2,5 en 6 uur bezig zijn met het verhaal.