In 2014 verscheen het eerste boek uit de reeks met de titel 'Campinggeluk', waarin ze vertelt over het echte campingleven en de uiteenlopende mensen die je daar tegen kunt komen. Ze baseerde het boek op eigen ervaringen en wilde daarmee een andere kijk op kamperen geven. ''We woonden met drie kleine jongens in Kleverpark en hadden een huis met een klein tuintje. Overal stonden auto''s geparkeerd op straat en er was weinig speelruimte. We kochten een stacaravan op een camping op de Veluwe. Eerst alleen voor de weekenden maar omdat we het er zo fijn vonden, gingen we er ook in de zomervakantie naar toe. We merkten dat onze omgeving met verbazing reageerde. Zij gingen op vakantie naar Sri Lanka of Thailand met kinderen in een buikdrager. Maar ze raakten geïntrigeerd en wilden weten wat wij op de Veluwe deden. Dus kwamen ze op bezoek bij ons met badkleding en spullen voor op de barbecue en ze kwamen steeds weer terug. Zo merkte ik dat mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het er aan toegaat op een camping." 

WC-ROL Ze vindt het jammer dat er rond kamperen altijd een beetje lacherige sfeer hangt. Ze wijst onder meer op het stereotype beeld van de campinggast die met een wc-rol onder zijn arm naar het toilet gaat. Dat is volgens Marjoleine Tel al lang achterhaald. ''Mensen die dat denken zijn al zeker tien jaar niet op een camping geweest, want in de meeste toiletten hangt nu gewoon wc-papier." 

GEZELLIGHEID Tot haar verbazing wordt kamperen vaak belachelijk gemaakt, terwijl miljoenen Nederlanders er elk jaar veel plezier aan beleven. "Dat was voor mij ook de reden om dit boek te schrijven, ik wil het echte verhaal vertellen. Naast kneuterigheid en soms ook irritatie, brengt kamperen vooral ook gezelligheid met zich mee en je maakt vrienden voor het leven. Bovendien ontmoet je mensen die je anders nooit tegengekomen zou zijn." Ze omschrijft de camping als een mini-maatschappij. "Mensen leven vaak in hun eigen bubbel. Maar op de camping kom je mensen uit anders bubbels tegen."   

OPSTAND Dat gebeurt ook met de twee hoofdpersonen Wendy en Linda uit de Campinggeluk-reeks. In het eerste deel belandt Linda na een scheiding noodgedwongen voor twee weken in een stacaravan op camping de Zandrand naast Wendy. Linda gruwelde van kamperen, terwijl Wendy een overtuigd kampeerder is.  Hun levens raken echter steeds meer verweven en beiden hebben interesse in de campingbeheerder. In het nieuwe tweede deel 'Meer campinggeluk' woont Linda inmiddels op de camping en bereidt ze zich voor op haar droomhuwelijk met de campingbeheerder. Maar als ze in haar nieuwe rol vernieuwingen op de ouderwetse Zandrand wil doorvoeren, komen de kampeerders in opstand, met Wendy’s familie voorop. 

BRIDGET JONES De twee delen uit de serie zijn los van elkaar te lezen. Volgens Marjoleine Tel doet de schrijfstijl denken aan die in de boeken over Brdiget Jones: luchtig en vol humor maar wel met enige emotionele en romantische ‘akkefietjes'.

WERKELIJKHEID ''De vraag die mij het meest gesteld wordt, is of het echt gebeurd is. Ik kan daar alleen op antwoorden dat er op een camping meer gebeurt dan je denkt. En dat de werkelijkheid altijd verder gaat, dan je kunt bedenken." Het idee voor haar eerste boek ontstond spontaan tijdens een schrijfworkshop. ''Die werd verzorgd door een vriendin met wie ik toe een kantoorruimte in Haarlem deelde. Ze had een plekje vrij en we kregen de opdracht om een roman in hoofdlijnen te bedenken. Ik besloot na die workshop om dat boek ook echt te gaan schrijven." 

EIGEN BEHEER Het werd een tijdrovende klus, omdat ze ook besloot om het boek zelf uit te gaan geven. ''Ik heb veel leuke reacties gekregen en de verkoop is goed gegaan, ook al kon ik geen gebruikmaken van de distributiekanalen die grote uitgeverijen hebben. Maar ik kom uit het mediavak en wist daarom hoe ik de publiciteit over het boek aan moest pakken." Het idee was aanvankelijk om haar tweede onlangs afgeronde boek wel via een grote uitgeverij op de markt te brengen. Maar vanwege alle aandacht die er nu vanwege het coronavirus is voor kamperen en vakantie in eigen land, besloot ze daar niet op te wachten. Ze brengt het boek nu wederom in eigen beheer op de markt.   

ALPENKREUZER Marjoleine Tel omschrijft zichzelf met een knipoog als 'professioneel kampeerder'. Daarmee ze verwijst naar de ruime ervaring die ze op dit gebied heeft opgedaan. "Eind jaren zestig ging ik al met mijn ouders met de Alpenkreuzer naar een camping in Drenthe. Met mijn huidige man ging ik er daarna met een klein tentje en een rugzak op uit. Daarna kochten we een grotere tent, later hadden we de stacaravan en inmiddels huren we af en toe een camper. Dus ik ben van heel eenvoudig naar super-de-luxe kamperen gegaan."

CAMPING-COLUMNISTE Ze is ook ‘camping-columniste’ in het Telegraaf magazine Vrouw. Vorig jaar zomer publiceerde het blad acht columns van haar hand over uiteenlopende types die je op de camping tegen kunt komen, zoals de 'burgemeester' die alles beter weet en de voluptueuze diva die in badpak op de camping rond paradeert. Vanaf zaterdag 4 juli verschijnt er opnieuw een reeks van acht columns in Vrouw. 

PRESENTATIE Op zaterdag 11 juli vindt van 15.00 tot 17.00 uur de presentatie van het boek 'Meer Campinggeluk' plaats bij Boekhandel Blokker aan Binnenweg 138 in Heemstede. Eigenaar Arno Koek stelt dan buiten bij de boekhandel vragen aan Marjoleine Tel over haar nieuwe boek. Iedereen is welkom!  Als passende omlijsting van de boekpresentatie wordt de catering verzorgd vanuit een kleine caravan. Wie een vraag aan de schrijfster wil stellen, kan deze sturen naar info@boekhandelblokker.nl.


'Meer Campinggeluk' door Marjoleine Tel wordt uitgeven door uitgeverij ExCorde en is te koop in de (online) boekwinkel (onder meer bij Boekhandel Blokker en De Vries Van Stockum). Het e-book is te downloaden via campinggeluk.nl

Pr
Foto: Pr
Marjoleine Tel: ''Op de camping maak je vrienden voor het leven."