Ruim voordat de Ramadan begon, dit jaar is de vastenmaand va 24 april tot en met 23 mei, heeft de gemeente Haarlem overleg met de Haarlemse moslimgemeenschap gehad om de vastenmaand in goede banen te leiden. "We willen ons zo goed mogelijk houden aan de richtlijnen die door het RIVM en de overheid zijn gecommuniceerd en hebben besloten om als moskee dicht te blijven gedurende de Ramadan en tot nadere communicatie over deze maatregelen en richtlijnen om de kansen tot besmettingen in iedere geval vanuit onze moskee te minimaliseren", laat Tevfik Turna, voorzitter van de Furkan moskee weten. 

IFTAR Een belangrijk onderdeel van de Ramadan is de Iftar, de maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Hierbij komen mensen vaak bij elkaar om de maaltijd te nuttigen, maar ook dat is momenteel niet toegestaan. "De Iftar wordt nu thuis gevierd met eerstelijns familieleden en zo mogelijk binnen het gezin. Hierin nemen onze moskeebezoekers hun verantwoordelijkheid. Wij hebben de regels duidelijk gecommuniceerd naar onze achterban en zien dat daar verantwoordelijk mee omgegaan wordt. Ook hebben we afgelopen weekend een afhaal Iftar georganiseerd, bedoeld voor de moskeegangers, maar ook voor buren, daklozen en eigenlijk iedereen die er behoefte aan heeft of wil genieten van een kant en klare Iftar. Als moskee proberen we zo innovatief mogelijk om te gaan, binnen de richtlijnen van de RIVM, met deze crisis". 

SAMENZIJN Ondanks alle innovativiteit vragen de coronamaatregelen het nodige van de moslimgemeenschap, zeker omdat juist de Ramadan een maand van delen is, een maand van samenzijn, samen gebeden verrichten en bij de Iftar zijn. "Het is uiteraard zeer lastig om dit volledig te moeten afschaffen. Echter, we vinden het als organisatie en moskee zeer belangrijk om ons aan de gegeven maatregelen te houden en de kans op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren binnen de samenleving. Hierin spelen we als moskee een volwassen rol en weten we uiteraard dat wij een rolmodel zijn. Met deze verantwoordelijkheid zullen we de komende tijd moeten handelen".

Gelukkig heeft de achterban van de moskee begrip voor de huidige situatie en volgens Turna ziet hij dan ook dat alle maatregelen keurig worden nageleefd. Samen met een aantal vrijwilligers van de Furkan moskee probeert hij de inwoners van Haarlem een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden. "We staan achter de zorgverleners en alle andere mensen die Haarlem en Nederland leefbaar houden in deze moeilijke tijden. Daarom hebben we ze bedankt met een aantal posters bij bushaltes in Haarlem. Ook werden diverse wijkbewoners door onze vrijwilligers verrast met een pakket vol lekkernijen. Als mensen hulp nodig hebben, staan wij open om die te bieden. Daarnaast hopen wij op een spoedig herstel, wensen we alle zorgverleners, de politie, de brandweer en alle Haarlemmers gezondheid toe. Hopelijk tot snel in de Furkan moskee met een kop koffie of een kopje thee".