Van der Heijden is een gecertificeerd mindfulnesstrainer hoogste categorie en heeft hierin een eigen praktijk: JH Coaching. Daarnaast is ze ook werkzaam als coordinator bij een internationale uitgever en volgt ze een opleiding tot energetisch coach. Een juiste balans tussen werk en privé staat bij deze mindfulnesstrainer centraal. "Ik vraag mij regelmatig af: Wat gebeurt er nu in mij? Wat kan ik doen om minder stress te ervaren, waar krijg ik energie van en hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?" Deze vragen deden haar enkele jaren terug besluiten om een mindfulness training te volgen bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Van der Heijden merkte dat haar concentratie, focus en creativiteit na deze training toenamen. "Mijn passie voor mindfulness was ontstaan. Sindsdien beoefen ik dagelijks mindfulness en mediteer ik".

OPMERKZAAMHEID Mindfulness, veel mensen hebben er wel eens iets over gehoord, maar velen weten niet precies wat het is. Van der Heijden: "Mindfulness betekent letterlijk 'opmerkzaamheid'. Opmerkzaam zijn op wat er op dit moment gebeurt. Wat is er op dit moment gaande, zonder daar een oordeel over te hebben. Je accepteert de situatie zoals die is. Met mindfulness kom je meer in balans. Het brengt rust, concentratie, creativiteit, verbinding met jezelf en anderen om je heen". 

Maar hoe doe je dat dat dan precies, meer mindful bezig zijn? Van der Heijden: "Door meer bewust te zijn van je adem, je gedachten, je stemming, emoties en spanningen in je lichaam kun je meer opmerkzaam worden van wat er op dit moment gebeurt. Handel minder op de automatische piloot en maak bewuste keuzes. Door meer in het moment te leven kun mensen meer genieten, ervaren ze meer rust en zijn ze meer in balans. Zo kan chronische stress en een burn-out voorkomen worden. Over mensen die meer mindful in het leven staan, wordt gezegd dat ze de uitdagingen in het leven meer accepteren zoals ze zijn, betere besluiten kunnen nemen, zich beter kunnen concentreren, minder stress ervaren en een betere focus/concentratie hebben".

TOT RUST KOMEN Om in een flow te komen, is mindful bewegen uitermate geschikt. Van der Heijden biedt daarom iedere donderdag tussen 19.30 en 21.00 uur stiltewandelingen aan in de Kennemerduinen. Heerlijk even helemaal tot rust komen met alleen de stilte van de natuur om je heen. Er wordt gestart en afgesloten met een meditatie en naast de stiltewandeling wordt er onderweg ook gestopt voor een mindful yogaoefening. "Dit helpt de deelnemers goed om uit hun hoofd en in het lichaam te komen". Uiteraard worden ook bij deze activiteit de RIVM-richtlijnen aangehouden en wordt 1,5 meter afstand gehouden. "De frisse buitenlucht en beweging zorgt tegelijkertijd dat de deelnemers extra weerstand opbouwen".

Of de wandelingen echt effect hebben? Volgens deelnemer Pauline zeker wel. "Het is iedere keer weer genieten van de mindfulness en stiltewandelingen die Jolanda geeft. Je komt helemaal tot rust. Na een werkdag de frisse buitenlucht in is een unieke ervaring die ook elke keer weer anders is. Dat komt door het weer en omdat Jolanda daar heel mooi op inspeelt met haar meditatietechniek. Voor mij helpt het echt en ik kan mensen die twijfelen alleen maar aanraden om het gewoon een keer te proberen".

Wie het eens wil proberen, aanmelden kan via Jolandaheijden@gmail.com