Jan Larsen met Beppie Bosboom, beiden deden mee aan 'Oorlog in mijn Buurt'.
Jan Larsen met Beppie Bosboom, beiden deden mee aan 'Oorlog in mijn Buurt'. Willem Brand

Leren door ontmoeten over WOII

'Ik lag hele dagen op bed om warm te blijven'

HAARLEM In Amsterdam bestaat het project 'Oorlog in mijn buurt' al langer, in Haarlem startte het schoolproject in 2019. In dit project geven ouderen oorlogsverhalen door aan kinderen. In 2020, '75 jaar na de Bevrijding', doen tien hoogste basisschoolklassen in Haarlem mee. Mooiste leermoment is als kinderen in kleine groepjes bij mensen thuis over oorlogservaringen horen vertellen.

Willem Brand

Prijectleider Haarlem van Oorlog in mijn Buurt is Cato Thier. Zij zorgt ervoor dat het lesprogramma wordt geleverd, zoekt naar mensen die de oorlog hebben meegemaakt en begeleidt de groepjes als zij thuis op bezoek gaan. Thier: "Veel scholen zijn enthousiast om mee te doen. De leerlingen krijgen een serie van zes lessen. Na een verteller in de klas te hebben gehad, krijgen ze interviewlessen en gaan dan zelf op pad. Na het bezoek krijgen ze een presentatieles. De bedoeling is dat ze de verhalen die ze gehoord hebben op school aan hun ouders vertellen".
Eind 2019 waren vier leerlingen van de Bos en Vaartschool op bezoek bij Jan Larsen (84). "Wat ik nog van de oorlog wist, vroegen ze. Nou, ik was toen negen, twee jaar jonger dan jullie nu zijn. Dat maakte indruk. Ons gezin van negen kinderen, mijn ouders en oma moesten eind 1943 ons huis verlaten. De Duitsers waren bang dat de geallieerden via het strand van IJmuiden Nederland zouden binnenvallen. Mijn vader is toen naar de nonnen gegaan van de Elisabeth Barbara kerk". Het gezin Larsen werd dankzij de nonnen ondergebracht in een klaslokaal van de Luciaschool in de Kloosterstraat. Jan Larsen: "Ik lag hele dagen op bed om warm te blijven. Ook had ik last van zweren die maar niet dicht gingen. De dokter zei dat ik met mijn voeten in mijn ochtendurine moest gaan zitten. Het was een sensatie om dat aan de kinderen te vertellen. We hebben in totaal zes maanden op school gelogeerd". Cato Thier start in februari het project op de Willem van Oranjeschool en OBS De Peppelaer. Op 1, 2, 3 en 4 mei is er ook een theatrale wandeling over de oorlog in de Leidsebuurt, met aansluitend een expositie in de Kathedrale Basiliek.