De contouren van de Arie Luyendijk kombocht, de laatste bocht voor het rechte stuk, zijn al duidelijk zichtbaar.
De contouren van de Arie Luyendijk kombocht, de laatste bocht voor het rechte stuk, zijn al duidelijk zichtbaar. Bert Westendorp

Racen met festivalgevoel

Dutch Grand Prix ligt op schema

ZANDVOORT Met een oude Amerikaanse bus een ritje maken over Circuit Zandvoort is een aparte belevenis. Vrijdag kregen vertegenwoordigers van de media de kans om de laatste ontwikkelingen te zien en te horen. Het hele project moet 1 mei tiptop in orde zijn voor de Dutch Formula 1 Grand Prix die 1, 2 en 3 mei Zandvoort domineert.

Bert Westendorp

Graafmachines, bulldozers en vrachtwagens vormen het decor van de piste die nog flink overhoop ligt. Opzienbarend was de kennismaking met één van de twee kombochten; de Hugenholtzbocht. Waar voorheen de renwagens met gepaste snelheid door de bocht reden, kan door de aanpassing naar een kombocht met veel meer snelheid door de curve geracet worden.

KERMISATTRACTIE In de bus is te merken hoe schuin de bocht is. De 'reizigers' hebben moeite om niet van hun plek in de bus te schuiven. Het is de eerste 'kermisattractie' op de route. Het tweede spektakelstuk vormt de Arie Luyendijkbocht die ook een zogeheten banking heeft maar dan van aanmerkelijk grotere proporties dan de eerdergenoemde Hugenholtzbocht.

"Hier kunnen Formule 1 wagens met z'n tweeën naast elkaar rijden, vervolgens daalt de baan na het nemen van de bocht zo'n twee meter en dat zorgt voor extra snelheid op het rechte eind. Dat gaat zorgen voor spectaculaire inhaalacties", laat oud-Formule 1 coureur en sportief directeur van de Dutch Formula 1 Grand Prix Jan Lammers weten. Naast de strijd om de Grote Prijs van Nederland en het bijbehorende spektakel op de baan, gaan de beste Nederlandse dj's en artiesten in de Fanzone een grote show opvoeren tijdens het evenement. Davina Michelle, Freddy Moreira, Guus Meeuwis, Kriss Kross Amsterdam, Lil Kleine, Lucas & Steve, Nick & Simon en Sam Feldt zijn verantwoordelijk voor dit festivalgedeelte. Binnenkort worden meer namen bekendgemaakt belooft circuit directeur Robert van Overdijk. Laatstgenoemde wil nog niet de naam van zanger of zangeres noemen die voor de start van de Grand Prix het Wilhelmus gaat zingen.

Lees meer over de plannen voor het circuit op haarlemsweekblad.nl