Zwerfvuil ligt bij Haarlemmer zelf

Joost Verhagen

HAARLEM Vooral een gedragsverandering van de Haarlemse burger moet ervoor gaan zorgen dat er minder zwerfvuil op straat komt. Dat was de strekking van het beleidsplan 'Schoon' dat donderdagavond in de commissie beheer van de Haarlemse gemeenteraad werd besproken. Over dat plan wordt binnenkort gestemd in de raad. Het beleidsplan is opgesteld nadat de commissie het eerder al in hoofdlijnen heeft besproken.

Verschillende raadsleden opperden extra maatregelen om de stad schoner te krijgen. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) stelde voor om ook fabrikanten en supermarkten aan te spreken op het gebruik van nodeloos verpakkingsmateriaal. Ook wil hij de 'gouden grijper' gaan uitreiken aan Haarlemmers die zich uitzonderlijk hebben ingezet om de stad schoner te maken. Aynan was overigens zelf ook op pad gegaan om het probleem voor zichzelf in kaart te brengen. Vooral sigarettenpeuken zijn volgens hem overal in de stad op straat te vinden. Ook plastic bekers op festivals, hondenpoep en plastic rietjes werden door de commissieleden als problematische vervuiling genoemd.

Frans Smit (OPHaarlem) wil dat ook de bestrijding van ongedierte in het plan wordt opgenomen, met name van ratten. Volgens hem hangt dat sterk samen met het zwerfvuilbeleid. Hij kreeg bijval van Trots Haarlem. Volgens Sacha Schneider (Groenlinks) is de stad goed bezig om minder zwerfvuil te produceren, maar deze stelling leverde haar kritiek op van de Actiepartij. "Het wordt allemaal vermalen tot microplastics en die hebben we inmiddels al teruggevonden in placenta's. We vergiftigen zo ons hele systeem, en u zegt alleen maar dat we goed bezig zijn'', stelde Gertjan Hulster. Eloy Aerssens (VVD) vroeg wanneer het mogelijk wordt om met een pas van Spaarnelanden op meerdere locaties te gebruiken en wanneer de gemeente meer afvalbakken gaat plaatsen. Isabelle Wisse (PvdA) en Bas van Leeuwen (D66) willen het probleem graag bij de bron aanpakken. Ze hopen dat ook de statiegeldalliantie daarbij een rol kan spelen. Wethouder Merijn Snoek zegt blij te zijn met het plan. Hij denkt alleen niet dat het voor de gemeente mogelijk is om supermarkten aan te spreken en ziet daar eerder een taak voor het landelijk beleid. Snoek denkt dus dat de Haarlemmer zelf de grootste slag kan maken.

Lees meer nieuws uit de raad op haarlemsweekblad.nl