Nieuw onderzoek parkeerbeleid

Joost Verhagen

HAARLEM Het draagvlak voor veranderingen in de parkeerregeling gaat waarschijnlijk anders lopen. Afgelopen donderdag besprak de Commissie Beheer een nieuwe standaardprocedure om het draagvlak voor wijzigingen in het parkeerbeleid te onderzoeken. Dat betekent onder andere dat het mogelijk gaat worden om digitaal op wijzigingen te reageren en dat er in vakanties geen onderzoek naar draagvlak zal worden gedaan. In de Sportheldenbuurt moet de nieuwe procedure voor het eerst worden toegepast.

Een inspreker uit de sportheldenbuurt luidde de noodklok vanwege de parkeerdruk. Hij sprak over auto's die op de stoep worden geparkeerd, dreigbrieven onder ruitenwissers en lek gestoken banden. Hij pleitte voor een onafhankelijk onderzoek naar de parkeersituatie in de buurt. "Ik hoop dat er snel een onafhankelijk onderzoek en een oplossing komt'', zei hij. Volgens de inspreker is alleen een draagvlakonderzoek dan ook niet voldoende

Hilde Moison (SP) denkt dat de methodiek in het verleden niet altijd even zuiver geweest en is het creƫren van draagvlak heel belangrijk. Ze wil eigenlijk het liefst dat de minimale opkomst voor een dergelijk draagvlakonderzoek zelfs 60 procent wordt en dat minimaal twee derde van de reacties voor een wijziging zou moeten zijn om een referendum te laten slagen. Matin Abbasi (PvdA) vindt dat de auto nu eenmaal problemen met zich mee brengt en dat meer mensen de trein of het OV zouden moeten gaan gebruiken. Hij riep de wethouder op om ervoor te zorgen dat mensen vaker andere vervoersmiddelen gaan kiezen. Volgens Frans Smit (OPHaarlem) is het parkeerbeleid toch vooral een melkkoe en zal de Haarlemmer op korte termijn in alle wijken in de stad betaald moeten parkeren.Hij kreeg bijval van het CDA en de VVD, die vinden dat de nieuwe methodiek is ontwikkeld omdat de gemeente in het verleden niet tevreden waren met de uitkomst van de onderzoeken. Volgens wethouder Robbert Berkhout is deze nieuwe onderzoeksmethode simpelweg makkelijker voor de Haarlemmer waardoor de uitslagen betrouwbaarder worden. Hij bleek geen steun te hebben van de raad. De commissie heeft aangegeven om met een motie over het onderwerp te komen.