Lezing 'Dwars door Stalin's achtertuin'

Lezing 'Dwars door Stalin's achtertuin'

HAARLEM Roel Ebbinge stuurde zijn motorfiets in het voorjaar van 2019 in drie maanden van Haarlem naar Bishkek, Kirgistan. Op de 16.000 km lange reis doorkruiste hij samen met zijn twee reisgenoten onder meer de voormalige Sovjetstaten Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgistan. Hierover geeft hij woensdag 22 januari vanaf 20.00 uur een lezing en fotopresentatie in de pop-up galerie van BHAMD (Grote Houtstraat 116). De expositie is ook te bezoeken tijdens openingstijden van de galerie (do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur). Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Inschrijven via roelebbinge@gmail.com.

Jazz in Pletterij

HAARLEM Martina Verhoeven, Kris Vanderstraeten en Dirk Serries vormen een uniek jazztrio. Vrijdag 24 januari laten zij van 20.30 tot 22.30 uur in de Pletterij (Lange Herenvest 122) nummers van hun debuutalbum 'Impetus' horen. Kaarten voor het optreden zijn voor 10 euro te bestellen via www.pletterij.nl. Hier is ook meer informatie over de artiesten te vinden.

Literair theater

HAARLEM Bij de Toneelschuur staat vrijdag 24 januari vanaf 18.00 uur een literaire theateravond op het programma met Eline Arbo (regisseur 'Weg met Eddy Bellegueule'), Persis Bekkering (literair recensent bij o.a. De Volkskrant) en moderator Thijs Launspach (psycholoog en schrijver). Zij gaan met elkaar in gesprek over het boek 'Weg met Eddy Bellegueule', in 2014 dé literaire sensatie van Frankrijk, Louis won hiermee de Prix Pierre Guenin. Het boek vertelt het verhaal van Eddy die opgroeit in een klein dorpje in Noord-Frankrijk - in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu. De zachte en gevoelige Eddy probeert zich in te passen. We volgen hem door zijn vele pogingen om een 'normale jongen' te zijn, maar uiteindelijk ziet hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen. Na het gesprek gaan de gasten met de theaterbezoekers gezamenlijk eten en wordt de voorstelling bezocht. Voor meer informatie en kaarten: www.toneelschuur.nl.

Romantisch recital rondom Chopin

BLOEMENDAAL Pianist Bernd Brackman en cellist Hervé Hodan geven vrijdag 24 januari vanaf 20.15 uur een optreden in het kader van de 'Chopin Serie Plus' in De Kapel (Potgieterweg 4). Voor het derde concert in deze serie is de eigenzinnige Hervé Hodan uitgenodigd, die voor deze gelegenheid speciaal uit Parijs zal overkomen voor een volbloed romantisch programma. Samen met Bernd Brackman zal hij zich storten op twee meesterwerken uit het repertoire: de beroemde Cellosonate van Chopin, een groots en meeslepend werk uit zijn laatste periode, en de overrompelende Cellosonate van Rachmaninoff, geschreven in de tijd van Rachmaninoffs vermaarde Tweede Pianoconcert: brede melodieën en grote virtuositeit als in een heuse Symfonie. Zij beginnen met het duistere 'Melancolia' van Sibelius, waarmee de toon van de avond direct gezet is. Kaarten zijn voor 20 euro te bestellen via www.chopinserieplus.nl.

Schrijfworkshop

HAARLEM De Blauwe Kom organiseert voor zaterdag 25 januari en 15 februari een schrijfworkshop met het thema 'Tekens'. Deze wordt beide dagen van 13.00 tot 16.00 uur gehouden aan de Engelenburg 339. De eerste bijeenkomst staat in het teken van het verkennen van het thema. Welke tekens spelen een rol in je leven of hebben gespeeld? Aan het eind van de dag krijgt iedereen een schrijfopdracht mee. De tweede bijeenkomst staat in het teken van voorlezen en bespreken van de verhalen. Daarbij komen ook schrijf technische aspecten aan de orde. Voor aanmelden en informatie over de voorwaarden: deblauwekom@planet.nl of 06-12525641.

Wereldmuziek

HAARLEM In het Schalkwijk Theater op het plein voor de voormalige V&D in het winkelcentrum Schalkwijk wordt zaterdag 25 januari vanaf 13.00 uur wereldmuziek gespeeld. Vicente José Santiago (gitaar), Luna Zegers (zang) en Miki Maria Vos (dans) brengen de intieme, warme en magische sfeer uit Andalusië tot leven met Spaanse flamenco. De flamenco is een mix van culturen en tradities. Vicente, opgegroeid in een zigeunerfamilie, studeerde aanvankelijk in Cordoba maar woont sinds 2014 in Nederland. Hij heeft zich tot taak gesteld om de emoties van de flamenco onder de aandacht van een breed publiek te brengen.
Miki komt uit Nederland en heeft een opleiding als klassiek ballerina, maar haar half Spaanse achtergrond heeft haar toch tot de flamenco gebracht. Naast haar opleiding bij Codarts heeft zij vele workshops gevolgd in Nederland en Spanje. Luna heeft een jazz achtergrond maar na een aantal omzwervingen is ook zij bij de flamenco uitgekomen. Na een studie Zuid-Indiase zang in Bangalore heeft zij de raakvlakken ontdekt met de flamenco en is zij naar Sevilla gegaan om zich onder te dompelen in deze dans, waarin zowel diep verdriet als intense levensvreugd doorklinkt. Gedrieën zullen zij deze gevoelens in het concert naar voren brengen. Het concert is gratis toegankelijk.

Duinwandeling

VOGELENZANG In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt zaterdag 25 januari vanaf 10.30 uur een excursie gehouden, waarbij alle zintuigen gebruikt kunnen worden. Kijk, luister, ruik en wees verrast door de mooie balans tussen water, duin, planten en dieren. Onder begeleiding van een vrijwilliger, vertrekken de wandelaars vanaf bezoekerscentrum De Oranjekom voor een wandeling van ongeveer 4 kilometer. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht en kan via awd.waternet.nl/beleef/activiteiten/ Een goede wandelconditie is gewenst.

Hofjeswandeling

HAARLEM Haarlem is een echte hofjesstad. Waren er in de 17e eeuw meer dan veertig, nu zijn er nog ruim twintig, waaronder het oudste hofje van Nederland uit 1395. Uniek gelegen in het centrum van de oude stad en toch vaak een oase van rust. Op zaterdag 25 januari wordt er weer een hofjeswandeling aangeboden. Gildegids Ine begeleidt de groep. Hofjes zijn een echt Hollands fenomeen, een bezienswaardigheid. Tijdens de wandeling komen de deelnemers meer te weten over de hofjes en hun bewoners. Kosten zijn 4 euro per persoon. Vertrek om 13.30 uur vanaf de Vleeshal aan de Grote Markt. Aanmelden via gildewandelingen@gmail.com of bel 06-16410803. Zie ook www.gildehaarlem.nl.

Boekpresentatie

HAARLEM Margreet Schouwenaar en Inge Nicole presenteren zaterdag 25 januari vanaf 20.00 uur in de Pletterij (Lange Herenvest 122) hun nieuwe dichtbundels, respectievelijk 'De overmaat van ontbreken' en 'Maanbrief aan het getij'. Het is een opmaat voor de Poëzieweek 2020 in Nederland en Vlaanderen van 30 januari tot en met 5 februari. De muziek van deze avond wordt verzorgd door de Haarlemse zanger/ schrijver Bert Vissers van wie onlangs de bundel 'De wereld wacht op mij' met cd verscheen. Na afloop van het programma is er tijd voor een nader gesprek en zijn de dichtbundels te koop (op verzoek gesigneerd door de auteurs). De entree is gratis. Reserveren wordt aangeraden en kan via pletterij.nl of 023-5423540.

Bijeenkomst Volt

HAARLEM In mei 2019 deed Volt mee aan de Europese Verkiezingen. Volt is een nieuwe progressieve Pan-Europese Pro-Europese partij, in Nederland opgericht in 2018, die in acht landen van de EU meedeed. In Nederland behaalde Volt rond de 1.9 procent van de stemmen, in Haarlem zelfs 2.9 procent. Niet genoeg voor een zetel, maar als het voor de Tweede kamer was geweest zou dat 2 a 3 zetels hebben opgeleverd. De partij doet in 2021 mee in de Tweede Kamerverkiezingen en is druk bezig met het opstellen van een partijprogramma. Iedereen is welkom om daarover mee te denken en daarom worden door het hele land bijeenkomsten gehouden. Zaterdag 25 januari is er van 12.00 tot maximaal 17.00 uur een brainstormsessie bij het Kweekcafé aan de Kleverlaan 9. Iedereen is welkom. Voor meer informatie: 06-5125 6680. Kijk ook op www.voltnederland.org.

Herrie in Haarlem

HAARLEM Dit theaterseizoen zet Jon van Eerd als Harrie Vermeulen de Nederlandse theaters weer op zijn kop. Het stuk 'Herrie in de Keuken' is een geheel nieuw geschreven, absurde komedie waarin de petten, snorren en pruiken door het theater vliegen. Om de chaos compleet te maken, spelen zes acteurs samen meer dan zestig rollen. 'Herrie in de Keuken is zondag 26 januari vanaf 15.00 uur te zien in Stadsschouwburg Haarlem.

JazzX-concert

HAARLEM In de Pletterij (Lange Herenvest 122) wordt zondag 26 januari van 16.00 tot 18.00 uur opgetreden door het Quartzite 4tet, een internationale band gevormd door jong talent, bestaande uit vibrafonist Marko Jugovich, saxofonist Wietse Voermans, bassist Alessio Bruno en drummer Elvis Homan. De bandleden ontmoetten elkaar op het Rotterdams conservatorium Codarts. Ze werden goede vrienden en dat kristalliseerde zich in 2016 uit tot een compacte, muzikale rots van kwarts ofwel Quartzite, de naam van hun succesvolle band. Het kwartet verkent op originele wijze de grenzen tussen jazz, eigentijdse klassieke muziek en rock. Hun muziek bestaat uit fraai gestructureerde composities die ruimte laten voor avontuurlijke improvisaties. Kaarten zijn voor 10 euro te bestellen via pletterij.nl.

Live bij Stiel's

HAARLEM Café Stiel's (Smedestraat 21) heeft zes dagen per week livemuziek op het podium staan. Voor de komende week heeft Stiel's een bijzondere aanrader. Dinsdag 28 januari treedt Luigino & the Big Ass Children op. Producer, rapper en zanger Luigino groeide op in Utrecht waar hij in de plaatselijke kerk met muziek in aanraking kwam. In eerste instantie begon hij als drummer maar de piano kreeg vervolgens zijn aandacht. Een paar jaar later begon met het maken van sounds en beats. Dit bleek de geboorte van Luigino's specifieke soulvolle elektronische sound. Op het podium wordt hij vergezeld door de 5-koppige band The Big ass Children en hebben ze moderne mix van hiphop en jazz. Stiel's is iedere dag vanaf 20.00 uur geopend. Voor meer informatie: www.stiels.nl.

Bijeenkomst over 1 Korintiërs 15

HAARLEM Cor Hoogerwerf gaat dinsdag 28 januari vanaf 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk (Oude Groenmarkt 25) in op het onderwerp 1 Korintiërs 15. Elk jaar verschijnen er theologische boeken en artikelen over het onderwerp 'Opstanding'. Want 'opstanding' is een centraal thema in het christendom, maar lijkt haaks te staan op wat we redelijk vinden. Dat is niet nieuw: al in de jaren vijftig van de eerste eeuw blijken christenen in Korinte de gedachte dat ze zouden opstaan, dwaas te vinden. De apostel Paulus schrijft in 1 Korintiërs 15 een intrigerend betoog over deze kwestie. Cor Hoogerwerf bespreekt deze kerntekst uit de Bijbel. Hoe zit het betoog van Paulus in elkaar? Waarom vonden sommigen in Korinte de opstanding zo raar? Van welke Griekse en Joodse ideeën maakt Paulus gebruik? Is de term 'opstanding' wel echt zo essentieel als Paulus wil laten geloven? En hoe komt het dat men in de vroege kerk al snel is afgeweken van Paulus' voorstelling van zaken? Cor Hoogerwerf is theoloog en werkt als nieuwtestamenticus bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Voor de bijeenkomst wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Lezing over boek

HEEMSTEDE Woensdag 29 januari geeft Loek van Straaten vanaf 10.30 uur een lezing over zijn boek
'Ken je me land?' bij boekhandel Blokker (Binnenweg 138). 'Ken je me land?' Is een reisboek door de geschiedenis en actualiteit van
Kennemerland.
Kijk voor meer activiteiten op haarlemsweekblad.nl en heemsteedsecourant.nl