Holy Moses! over grenzen in Het Verhalenhuis

Holy Moses! over grenzen in Het Verhalenhuis

HAARLEM Na de uitverkochte voorstelling in 2018 over het kerstverhaal, spelen drie vrouwen uit drie grote religieuze stromingen, Eveline Masetti, Saïda Franken en Marion Rosenthal vrijdag 24 en zaterdag 25 januari vanaf 20.00 uur in Het Verhalenhuis (Van Egmondstraat 7) elk een eigen levensverhaal rond het verhaal van Mozes. Ofwel: Mosjé, zoals hij binnen het jodendom wordt genoemd. Of Musa, zoals hij in de islam heet. Aspecten uit het leven van Mozes verbinden de drie met waar zij en wij als mens momenteel zijn.

Holy Moses! gaat om voor ieder herkenbare ervaringen: je waardevol of waardeloos voelen; leiding moeten geven maar niet goed weten wat je eigen plek is; de boodschap van het geloof brengen zonder zelf zekerheid te voelen over je eigen geloof. Ook Mozes – of Mosjé of Musa – worstelde met die vragen. Hij leidde zijn volk door de woestijn en kreeg de opdracht om de Tien Geboden aan zijn mensen voor te leggen, maar ook hij twijfelde aan zichzelf en aan zijn eigen rol. "Je kunt inzicht krijgen in je eigen leven door het naast dat van een ander te plaatsen", zegt Franken.

Eveline Masetti, Marion Rosenthal en Saida Franken maakten al eerder voorstellingen waarin elk een eigen, persoonlijk verhaal vertelde. Masetti is als pastor werkzaam in Castricum en Haarlem. Ze studeerde aan de Vertel-academie in Utrecht leerde daar onder meer Franken kennen, die werkzaam is als docent, kunstenaar en theatermaakster. Rosenthal is persoonlijk begeleider en brengt mensen met elkaar in verbinding.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.verhalenhuishaarlem.nl

Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw

HAARLEM het pand van Galerie Bakenes (Bakkenessergracht 70) bestaat 400 jaar en dat wordt het hele jaar door gevierd met exposities die starten in de Gouden Eeuw en eindigen in de huidige tijd; De Groene Eeuw. Er is in 400 jaar, van Gouden Eeuw tot nu, enorm veel veranderd. Maar onze diepe collectieve behoeften zijn dit niet. De natuur, kunst, elkaar ontmoeten en verbinding ervaren: het verlangen hiernaar is diep geworteld. Afgelopen weekend werd de eerste expositie geopend, met werk van fotograaf Ewa Cwikla. In haar portretten zoekt Cwikla naar emotie en het mooiste licht, wat ons doet denken aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw.

Galerie Bakenes is geen gewone galerie. Annemarie van Doorn, de eigenaresse, hoopt dat deze tijd straks de geschiedenis in gaat als de Groene Eeuw en wil hier als galerie een bijdrage aan leveren. "Wonen en werken in een pand van 400 jaar oud, in het oude centrum van Haarlem, versterkt het besef dat wij slechts tijdelijk op deze wereld zijn. Dat materieel bezit feitelijk geen waarde heeft. En dat we met elkaar moeten zorgen voor de generaties die na ons komen en hierop bewuste keuzes moeten maken."

De galerie is geopend op zaterdagen en zondagen van 15.00 tot 18.00 uur en op afspraak via galeriebakenes@gmail.com.