Bezoekers kunnen gezellig even bijkletsen aan de bar.
Bezoekers kunnen gezellig even bijkletsen aan de bar. Eigen Foto

‘t Kleverhuis voor en door buurt

HAARLEM Bewoners van de Frans Halsbuurt en de Kleverparkbuurt hoeven verjaardagen en feestjes sinds kort niet meer thuis te vieren. Aan de Maerten van Heemskerckstraat opende onlangs ‘t Kleverhuis, waar zowel een knusse ‘huiskamer’ alsook kantoorruimte en een sportzaal gehuurd kan worden. Zonder winstoogmerk, want ‘t Kleverhuis is een echt buurthuis, opgezet door twee buurtbewoners.

‘t Kleverhuis bestaat uit drie gedeeltes die afzonderlijk gehuurd kunnen worden. Uitermate geschikt voor buurtfeestjes, verjaardagen et cetera is ‘de huiskamer’, een gezellige ruimte met banken en tafeltjes met stoelen. Er is een bar met koelkasten en het is mogelijk om zelf eten en drinken mee te nemen. Daarnaast is er ‘het kantoor’, een geschikte ruimte om bedrijfspresentaties te hebben, vergaderingen of gewoon een keer met een paar mensen rustig te kunnen werken. En dan is er nog een sportruimte waar diverse materialen aanwezig zijn.

Timo Stevens en Jeroen Gerbrands, initiatiefnemers van ‘t Kleverhuis, geven graag wat meer informatie over ‘t Kleverhuis, een project dat ontstaan is vanuit de eigen behoefte. “We hebben zelf kinderen en als je niet al te groot woont en een leuke verjaardag wilt vieren, is het altijd de vraag waar je dat kunt doen. We huurden wel eens een gymzaaltje in de buurt, ontzettend aangenaam voor de kinderen maar wat minder voor de opa’s en oma’s. En ook voor onszelf, want we zaten in een hoekje een bakje koffie te drinken. We bedachten toen dat het leuk zou zijn om in de buurt een plek aan te kunnen bieden waar meer mogelijk is”.

Het toeval wilde dat in ‘de achtertuin' van Stevens het voormalige pand van Henny's Gym aan de Maerten van Heemskerckstraat 69 leeg kwam te staan. Stevens: "Henny's Gym stopte ermee en toen ik dat hoorde heb ik gelijk Jeroen benaderd om eens in het pand te gaan kijken om iets voor de buurt te kunnen betekenen”. Het duurde niet lang voordat de zaak rond was, mede dankzij de vlotte medewerking van de gemeente, en toen kon het klussen van start gaan, want er moest behoorlijk wat verbouwd worden. "We moesten erg veel slopen en aanpassen, maar hebben daar gelukkig veel hulp bij gehad van de buurt, dat was erg fijn om te merken. Het betekent toch dat het initiatief in de buurt gewaardeerd wordt”.

Na de opening in september kwamen de eerste buurtinitiatieven in ‘t Kleverhuis al snel van de grond. Zo heeft een toneelvereniging het gebouw in gebruik als repetitieruimte en er zijn al diverse vergaderingen van buurtverenigingen geweest. Ook staan er redelijk wat verjaardagen van buurtbewoners op de agenda. "We merken dus duidelijk dat we echt in een behoefte voorzien. Het is dan ook een ideale ruimte".

Afbeelding
Afbeelding