Afbeelding
Eigen Foto

Haarlem middelmatig groene stad


HAARLEM Hoewel Haarlem zich graag als groene stad profileert, scoort de stad vrij middelmatig op de nieuwe HUGSI-wereldranglijst, een lijst die het percentage groen in 155 steden wereldwijd met elkaar vergelijkt. Haarlem eindigde met een score van 56,27 op een 92e plaats. In de lijst staan twaalf Nederlandse steden vermeld, waarvan Haarlem als tiende eindigde. Alleen Amsterdam en Rotterdam scoorden slechter. Beter scoorden steden als Eindhoven (31e), Breda (32e) en Almere (38e).

Volgens het HUGSI-rapport is 36 procent van de 38 km2 grond die Haarlem rijk is bedekt met groen. 22 Procent is bedekt met bomen en 14 procent met gras. Per inwoner van Haarlem is er 90,8 m2 groen beschikbaar. De kwaliteit van het groen is met 72 punten op 100 naar behoren.

Charlotte (North-Carolina, Verenigde Staten) is de groenste stad ter wereld, gevolgd door Durban (Zuid-Afrika) en Vilnius (Litouwen). Ze scoren hoog op het percentage groen in de stad in combinatie met een goede spreiding en gezondheid van de vegetatie. In 2019 stond Durban op nummer 1. Charlotte behaalt een score van 81,12 uit 100. De hoogst genoteerde Nederlandse stad is Enschede op de negentiende plaats met een score van 71,67. Lima (Peru) is laatste met 0,21. De gemiddelde HUGSI-score is 39. De waarden zijn vastgesteld door metingen via satellietbeelden in combinatie met artificial intelligence (AI) en deep learning-technieken. De HUGSI-ranglijst is de eerste indexering voor groene steden ter wereld gebaseerd op concrete cijfers.
Op Europees niveau staat Vilnius met een score van 77,96 op de eerste plaats gevolgd door het Duitse Dortmund (77,34) en het Poolse Krakau (76,92). In totaal zijn 72 Europese steden gemeten door HUGSI.
Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) geeft inzicht in het percentage groen in de stad, de gezondheid van de vegetatie, verdeling van de groene ruimten, groene ruimte per persoon, aantal bomen per begroeid gebied en de ontwikkeling van de groene ruimte. In totaal zijn 155 steden in 66 landen verdeeld over 7 regio's gemeten. HUGSI is een initiatief van de Zweedse producent Husqvarna om zich nadrukkelijk in te zetten voor meer groen in de stad en duurzaam groenbeheer.

De volledige ranglijst, analyses en details zijn te vinden op www.hugsi.green.