Afbeelding
Archief

Wienen onderzoekt overlast

Joost Verhagen

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen is onderzoek aan het doen naar eventuele overlast door demonstraties bij de Haarlemse ingang van abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove. Dat heeft Wienen aangegeven in antwoord op vragen van de Actiepartij, D66 en VVD. De situatie rond de kliniek raakte afgelopen week in opspraak. Beahuis & Bloemenhove ligt precies op de grens tussen Heemstede en Haarlem op de Herenweg, waardoor één van de ingangen in de gemeente Heemstede ligt en de andere ingang in de gemeente Haarlem. Eerder besloot Heemstede om een bufferzone in te stellen om te voorkomen dat cliënten van de kliniek worden lastiggevallen. Daarna verplaatsten de actievoerders zich naar de Haarlemse ingang.

Remko Trompetter van de Actiepartij verbaast zich erover dat er in het Haarlemse deel niet wordt gehandhaafd bij de protesten. “’Het is alsof we 50 jaar terug in de tijd zijn. Wanneer gaat u deze intimiderende ordeverstoring handhaven? Gaat u net zoals Heemstede ook een bufferzone instellen?’’

‘’Demonstratierecht is geen vrijbrief om vrouwen te intimideren bij de ingang van een abortuskliniek. Ik mag toch hopen dat de burgemeester voor de keuzevrijheid van deze vrouwen gaat staan’’, stelde Meryem Cimen van D66. Ook zij vroeg de burgemeester naar een mogelijke bufferzone rond de kliniek. Ze kreeg bijval van de VVD, die ook wil weten wanneer Wienen een bufferzone gaat instellen.

Burgemeester Wienen stelt dat er al jaren wordt gedemonstreerd voor abortusklinieken en dat er nooit klachten bij de gemeente zijn binnengekomen. Recent kreeg Wienen echter een brief van de voorzitter van het bestuur van de kliniek dat er cliënten worden lastiggevallen. Wienen heeft daarna contact opgenomen met de kliniek. Bij de politie zou er ook geen signaal zijn binnengekomen dat er problemen zijn tijdens de protesten. Volgens Wienen worden de demonstraties gevoerd door een betrekkelijk klein aantal mensen en zit het probleem voornamelijk in het feit dat vrouwen door de demonstranten worden aangesproken. D66 had geen begrip voor de reactie van de burgemeester. ‘'Begrijp ik nu goed dat u geen bufferzone gaat instellen?'' Wienen liet hierop weten dat hij eerst onderzoek wil doen en in gesprek wil met de actievoerders voor hij maatregelen wilde nemen. De burgemeester heeft ook aangegeven om eventuele maatregelen eerst te zullen overleggen met de raadscommissies.