Afbeelding
Melanie Caitlin

Coronacolumn

Coronacolumn


De komende weken schrijft Bert van de Velden, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Kennemerland een column over corona.

Wat te doen?

Deze week kondigde de minister-president verscherpte maatregelen aan. Maatregelen die ons allemaal raken en die u misschien als vervelend ervaart. Dat snap ik, maar juist nu is het belangrijk om elkaar te beschermen. Ook tijdens de feestdagen.

De maatregelen richten zich vooral op het tegengaan van groepscontact en het beperken van mobiliteit om transport van het virus te hinderen. Bovendien zijn er veel maatregelen die gericht zijn op ons gedrag.

Ik zet het nog even voor u op een rijtje. Als u milde klachten heeft, dan laat u een test doen. Op dit moment is het nog zo dat u zich bij klachten laat testen, of als blijkt dat u nauw in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest (via GGD of de Coronamelder app). De verwachting is dat vanaf januari grootschalig getest kan worden zonder klachten.

De meest eenvoudige vuistregel, bij klachten en bij twijfel, gewoon een afspraak maken voor de teststraat. Er is inmiddels voldoende capaciteit en de wachttijden zijn kort.

De overige regels zijn ook best wel te overzien. Ook deze nog maar even onder elkaar:

* Houd altijd 1,5 meter afstand
* Vermijd drukte
* Werk thuis
* Was (vaker) je handen
* Nies en hoest in je elleboog
* Gebruik papieren zakdoekjes
* Draag een mondkapje waar dat wordt vereist of gevraagd.

Zeven gouden regels waar we ons aan moeten willen houden. Dan beschermen we onszelf en vormen we minder risico voor een ander. Kleine moeite, groot gebaar! Maak voor de thuissituatie vooral gebruik van de poster in deze krant. Doe het u in deze tijden van feestdagen uzelf en een ander cadeau.


Natte klimaatactie

HAARLEM Extincion Rebellion houdt iedere maand bij het afgaan van het luchtalarm een ‘klimaatalarm' actie, om te benadrukken dat een klimaat- en ecologische crisis geen test is, maar daadwerkelijk een noodgeval. Gisteren werd rond het middaguur actie gevoerd op het Stationsplein. Ondanks het kille natte weer was de actie volgens de groepering succesvol te noemen. Ongeveer tien actievoerders wisten de aandacht te trekken van vele bus- en treinreizigers. Er was een die-in, een speech en er werd geflyerd. Door het ludieke karakter van de actie werden er veel foto's genomen en ontstonden er spontane gesprekken met de passanten. De volgende Luchtalarm = Klimaatalarm actie is maandag 4 januari, ook op het Stationsplein in Haarlem.