Buurtbewoners Rob, Wim en Henk zien de komst van een Domus+ aan de Nieuweweg niet zitten.
Buurtbewoners Rob, Wim en Henk zien de komst van een Domus+ aan de Nieuweweg niet zitten. Willem Brand

Vestiging Domus+ groot hoofdpijndossier


HAARLEM In de Zuiderpolder heeft de gemeente twee plekken op het oog voor Skaeve Huse, containers voor ‘onaangepasten’, of een Domus+ huis voor ‘uitbehandelde verslaafden’. Voor dat laatste zou een te bouwen huis op het weiland van boer Engelen aan de Nieuweweg volgens B&W heel geschikt zijn. Maar garanties voor veiligheid kan zij omwonenden niet geven.

De Domus+ toewijzing is voor de gemeente een hoofdpijndossier. Wethouder Meijs kwam met het ‘democratische’ idee om via de krant de burgers zelf een suggestie voor een locatie te laten doen. Van de zestig voorgestelde plekken vielen er snel 54 af omdat ze niet voldeden aan het criterium ‘100 meter vanaf woningen of kwetsbare plekken’. Dat ctiterium geldt volgens Wim Kleist voor Skaeve Huse en dus niet voor een Domus+ opvanghuis.

Bernard Felix, bewoner van het Liewegje, kreeg te maken met een uitbehandelde dakloze: “Hij had de woonboot van mijn zoon gekraakt. Ik wil met jou naar het sociale wijkteam, heb ik ‘m gezegd. Er kwam geen reactie, twee weken later kraakte hij opnieuw de ark. Ik heb toen een hek om mijn huis gezet”.

Henk de Bruijn: “In Lunteren liep het qua overlast en inbraken zo de spuigaten uit, dat omwonenden de toegang met vrachtwagens met zand hebben geblokkeerd. Wij vroegen aan burgemeester Wienen of hij onze veiligheid kon garanderen. Dat kon hij niet, zei hij. Wethouder Botter zei van wel.’        

Wat de drie steekt is dat de politie en de handhaving nauwelijks kan optreden op de drie hotspots in en rond het Reinaldapark door te weinig capaciteit. Kleist: “Dat was juist het eerste criterium om geen Domus+ te vestigen. Geen dealers in de onmiddellijke omgeving. Het enige wat een uitbehandelde verslaafde wil is scoren. En hier wordt al jaren gedeald. ’

De Bruijn: "De politie mag niet fouilleren zolang ze geen zichtbaar bewijs hebben”. Rob: "Mijn kinderen laat ik niet alleen in de speeltuin in het Reinaldapark. Als je als gemeente niet ingaat op signalen, schep je wantrouwen. De beloftes zijn loos, net als die van GroenLinks om niet in de Groene Zoom te bouwen”. In hun ogen is de enige oplossing voor toekomstige bewoners van Domus+ en omwonenden de Waarderpolder. De Bruijn: "In Amsterdam staat zo'n huis op een omheind industrieterrein met maar één toegangsweg. Dat werkt".
Willem Brand