Voormalig salsa danskampioen wil weer lesgeven!

Overig Deel je nieuws

Sederick Short is de Nederlandse salsa danskampioen van 2017 in de categorie 'Master on1'. De ZZP-er opereert landelijk en biedt zijn diensten aan onder de naam SuperSalsaNL . Sederick wil duidelijkheid over wanneer hij de samen danslessen weer kan hervatten. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschool eigenaren duidelijkheid van het kabinet. 

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten," stelt de dansdocent. 

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij een aantal dansscholen nu buiten dansles.

De salsa dans entertainer is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. De dans ondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. 

Volgens beweeg professor Scherder zou dansen de oplossing zijn tegen de pandemie van het stilzitten, die de wereld al sinds 2012 in haar greep houdt. Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit is goed voor het brein en het heeft een bewezen positief effect op aandoeningen als parkinson en dementie.

Sederick vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs sex in corona tijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

advertentie